”Ortadoğu ve Uzak Doğu ülkelerine önem vermeliyiz”

TİM Başkanı Büyükekşi, Avrupa pazarlarının daraldığına işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

UŞAK - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi,  "Avrupa pazarlarının daralması nedeniyle Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine önem vermeliyiz" dedi.

Uşak Deri Sanayicileri Derneği'nce Dülgeroğlu Oteli'nde düzenlenen gecede "Küresel Krizin Reel Sektöre Etkileri" konulu bir sunum yapan Büyükekşi, dünyanın küresel kriz tecrübelerinin 1929 yılına dayandığını, ancak 2008 krizinin 1929 krizinden daha ağır olduğunu söyledi.

Şu anda ciddi bir kriz süreci yaşandığını anlatan Büyükekşi, "Daha önce yaşanan sıkıntılardan daha büyük problemler bizi bekliyor. Önceden kriz dönemi olunca para muslukları tamamen kesiliyordu. Şu anda ise ekonomiyi canlı tutmak için piyasalara para pompalanıyor. Bir ekonominin canlı olması için üretim ve pazarlama gerekiyor. Pazarlamayı başardıkça daha çok üreteceğiz" diye konuştu.

Türk şirketlerin uluslararası arenada üretim yapan şirketlerle boy ölçüşebildiğini ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Şu anda kaliteyi en rekabetçi fiyata üretmek de büyük önem taşıyor. Rekabetçi fiyata üretim yapabilmek ve yeni pazarlar keşfetmek şirketlerimizin asli görevi olmalı. Bunu yapamazsak yok olmaya mahkum oluruz. Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, petrol ülkelerini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle Türkiye'nin Afrika Kıtası'na çıkarma yapması lazım. Avrupa pazarlarının daralması nedeniyle Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine önem vermeliyiz. Türkiye, pazar çeşitlemesi açısından önemli adımlar attı. Dünya ticaretindeki yeni fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Batı ve doğu arasındaki enerji ticareti için köprü oluşturmak bizim için yeni ufuklar oluşturuyor."

Büyükekşi, Türkiye'de 2009 yılında otomotiv ve emtia sektörlerinde gerileme beklediklerini ancak deri ve tekstil sektörlerinin krizi avantaja çevirebileceğini anlattı.

Krizi avantaja çevirmek için farklı satış yöntemlerinin önemine değinen Büyükekşi, "Daha dikkat çekici pazarlama kampanyalarını yaparsak yurt içi ve yurt dışında bir avantaj sağlayabiliriz. Her kriz eninde sonunda bitecek. Önemli olan kriz sonrası döneme hazırlanmak. Her zaman moralimizi bozmadan ve krizi küçümsemeden çalışmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.