OSB’lere FETÖ kıskacı
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Gebze OSB Başkanı Vahit Yıldırım, “Zor durumdaki şirketleri FETÖ şirketleri yarı fiyatına kapatıp, aynı kişilere iki katına kiraya veriyor. OSB yönetimlerine tefecilerin girme riski var” dedi.
Hüseyin GÖKÇE
Geçen hafta yapılan genel kurulda yeniden OSBDER Başkanlığına seçilen Vahit Yıldırım, OSB’lerin mevcut yapısı ve Üretim Reformu Paketi’ne ilişkin önemli uyarılarda bulundu. OSB’lerde zor durumdaki şirketleri yarı fiyatına satın alıp, onları eski sahiplerine iki katı bedelle kiralayan tefeci olarak nitelendirilecek firmaların olduğunu belirten Yıldırım, bunların içinde halen FETÖ soruşturması kapsamında TMSF’ye devredilmiş şirketlerin de olduğunu kaydetti. Gebze OSB’de faaliyet gösteren 43 yabancı firma ile yaptıkları ankette en büyük sorun olarak ‘nitelikli elaman’ sonucunun çıktığı bilgisini veren Vahit Yıldırım, devletin OSB’lerdeki teknik okullar için verdiği öğrenci başına 6 bin liralık destekle kalifiye eleman yetiştirilemediğini bunun 12 bin lira olması gerektiğini bildirdi.
TBMM’ye bugünlerde gönderilmesi beklenen Üretim Reformu Paketi ve istihdam kampanyaları hakkında gazetecilerle sohbet eden Vahit Yıldırım, Gebze OSB özelinde İŞKUR’a 5 bin 500 talep gittiğini söyledi. İŞKUR’dan 3 bin kişinin gönderildiğini ve bunlardan da sadece bin 270 tanesinin işe alındığını belirten Yıldırım, sanayicinin aradığı nitelikte eleman bulamadığını kaydetti.
17 milyar dolarlık üretimle, Türkiye ihracatının yüzde 4.5’ini gerçekleştirdiklerini belirten Vahit Yıldırım, aralarında dünya devlerinin temsilcilerinin de bulunduğu 43 yabancı şirketin en büyük sorun olarak nitelikli eleman olduğunu aktardı. Türkiye’de adeta işsizliği iş edinmiş bir kesim bulunduğunun altını çizen Yıldırım, İŞKUR tarafından iş bulunan kişilerin işsizlik sigortası almaya hak kazanana kadar çalışıp, ardından kendisini işten attırdığını kaydetti. Vahit Yıldırım, bugün önlem alınsa bile sorunun 20-25 yıl sonra çözülebileceğini, aksi takdirde 25 yıl sonra da aynı sorunların gündemde olacağını söyledi.
“Öğrenci desteği 6 bin liradan 12 bin liraya çıkarılmalı”
OSB’ler bünyesindeki teknik okulların yönetiminin OSB’ler tarafından devralınmasının istendiğini ancak 6 bin liralık katkı ile nitelikli eğitim verilemeyeceğini anlatan Yıldırım, “2 bin 750-3 bin lira maaş verilen eğitmenden verim alınamaz. Biz okul yapımı desteği istemiyoruz. Öğrenci başına verilen destek 6 bin liradan 12 bin liraya çıkarılırsa eğitimin kalitesi artar ve mezun olan öğrenciler de sanayide çalışabilir” diye konuştu.
Gebze’de 710 öğrenci kapasiteli teknik okuldan mezun olan 1 öğrencinin bile gelip OSB’de çalışmamasından yakınan Vahit Yıldırım, bunun yerine gidip hizmetler sektöründe, güvenlik, temizlik işleri yaptıklarını söyledi.
Bu okulların müfredatı oluşturulurken, OSB’lerden de temsilci olması gerektiğini ifade eden Yıldırım, teknik okul veya üniversiteden mezun olanların en az 1 veya 2 yıl bir işletmeden çalışmadan diploma verilmemesinin de bir çözüm olabileceğini aktardı.
"Tefeci şirketler OSB yönetimine girebilir”
Henüz TBMM’ye gönderilmeyen ancak taslak metni duyurulan Üretim Reformu Paketi’nde düzeltilmesi gereken konular olduğunu belirten Yıldırım, bakana seçilmiş yönetimi görevden alma yetkisi veren maddeyi eleştirdi.
OSB içinde yer alan kamu arazilerinin gerektiğinde alan dışına çıkarılmasına imkan veren düzenlemenin de haksız rekabete yol açacağını anlatan Vahit Yıldırım, OSB’lerde 0.7 olan yoğunluğun, arazi OSB dışını çıkarıldığı zaman 2.5’e yükseldiğini dile getirdi. Vahit Yıldırım, bu kapsamda FETÖ ile ilişkisi sebebiyle TMSF yönetimine geçmiş şirketlerin arazilerinin de girebileceğini söyledi.
Son dönemlerde OSB’lerde zor duruma düşen sanayicilerin bu durumundan yararlanarak tesislerini yarı fiyatına satın alan fırsatçıların olduğuna değinin Yıldırım, bunlar içinde halen FETÖ davasında yargılanan ve yönetimleri TMSF bünyesine geçen şirketler olduğunu öne sürdü. Aralarında büyük kuyumcuların da bulunduğunu dile getiren Yıldırım, “İnsanların ellerinden aldıkları tesisleri yine sahiplerine rayiç bedelin iki katına kiraya veriyorlar. Zor durumdaki sanayiciler de mecburen bunu kabul etmek zorunda kalıyor. Boydaklar'ın da böyle 3-5 parseli var” dedi.
Vahit Yıldırım, bu gibi işlemlerin önüne geçebilmek için söz konusu şirketlerin OSB yönetimlerine rayiç bedelin yüzde 10 eksiğiyle verilebileceğini, aksi takdirde yakın zamanda OSB yönetimlerine tefecilerin girebileceğini kaydetti.
“Kahveyi 20 dolar’a alıyorduk, şimdi 8 dolar’a satıyoruz”
Kendisinin Gebze OSB’de kahve makinesi üretimi yaptığını belirten Vahit Yıldırım, IKEA’nın Türkiye’deki tüm mağazalarına kahve makinesi verdiklerini bildirdi. Gelen talep üzerine IKEA’nın kahve ihtiyacını da karşıladıklarını söyleyen Yıldırım, ilk etapta kilosunu 20 dolara aldıkları kahveyi yüzde 5 kâr marjıyla sattıklarını, zarar ettiklerini görünce doğrudan kendilerinin kahve getirmeye başladıklarını belirtti. Vahit Yıldırım, ithalata başladıktan sonra IKEA’nın kahve ihalesine de girerek 8 dolardan kahve sattıkları bilgisini verdi.