OSİAD'dan bankalara kredi eleştirisi

OSİAD Başkanı Keskin, "Bankalar kredi vermeyi, firmalar da yatırım harcamalarını azaltıyor. Bu durum büyümeyi olumsuz etkileyecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin, bankaların kredi vermeyi, firmaların da yatırım harcamalarını azalttığını belirterek, bu durumun büyümeyi olumsuz etkileyeceğini savundu.

Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, bankacılık sektörünün toplam batık kredilerinin yaklaşık üçte birinin KOBİ'lerin geri ödeyemediği kredilerden oluştuğunu belirtti.

Suriye ile ilişkilerin gerilmesi, Avrupa piyasalarındaki kriz, iç piyasada talep daralması gibi nedenlerin ekonomideki büyümeyi olumsuz etkilediğini ifade eden Keskin, son zamanlarda bankaların da kredi kullandırma konusunda çekingen davrandıklarını, işadamlarının ise "Riske girmeyelim, kendimizi koruyalım" psikolojisi içine girdiklerini kaydetti.

Doğalgaz ve elektik zamlarının işletmelerin maliyetlerini artırdığını belirten Keskin, KOBİ'lerin, bankacılık sektöründen kullandığı kredilerin hacminde yaşanan küçülmenin de dikkat çekici olduğuna işaret etti.

Keskin, "Son zamanlarda bankalar kredi kullandırma konusunda çekingen davranmaya başladılar. Bu da KOBİ'lerin, finansman ihtiyaçlarını karşılamasında zorluk yaratıyor. Bankalar kredi vermeyi, firmalar da yatırım harcamalarını azaltıyor. Bu durum büyümeyi olumsuz etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.