Osmaniye OSB'de 30 bin istihdama ulaşılacak

Amerikalı, Finlandiyalı ve Japon firmaların faaliyet gösterdiği Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi hedef büyüttü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

11.500
OSB'nin şu andaki istihdam sayısı

110
Bölgede bulunan İşletme sayısı

18
Osmaniye'nin gelişmişlik sıralamasındaki yeri

Belma BAĞRIK

OSMANİYE - Kurulduğu günden bu yana 6 kat arazi artışı ile 700 hektara ulaşan Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi, 300 hektarlık bir araziyi de bünyesine ekleyerek bin hektara ulaşmayı hedefliyor. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, "Bu sayede yeni yatırımlarla birlikte Osmaniye OSB'deki istihdamın 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Osmaniye'yi üretim ve ihracatta Türkiye'nin ilk 10 ili arasında görmek istiyoruz" dedi. 
Mütevelli heyetiyle yönetilen Osmaniye OSB'de Haziran ayında yapılan seçim sonucu yönetimde iş dünyasının ağırlığı arttı. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, yeni yönetimle birlikte Osmaniye OSB'yi her alanda büyütme çalışmalarının devam edeceğini ifade ederken, Türkiye'nin sayılı OSB'lerinden biri olmak istediklerini vurguladı. Baştuğ, Osmaniye OSB'nin, 1994 yılında İl Özel İdaresi, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası ve Osmaniye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin ortaklığı ile kurulduğunu aktarırken,  100 hektar alanda kurulan ve tüm altyapı çalışmaları tamamlanan Osmaniye OSB'nin, 2007 yılında büyümeye başladığını ve bugün 700 hektara ulaştığını kaydetti. Baştuğ, "2 etaptan oluşan OSB'de şuan 3'üncü etap çalışmaları da bitmek üzere. Mevcut işletme sayımız 110. 3'üncü etabın bitmesiyle birlikte firma sayısı 130'a çıkacak. Bir yıl içinde 20 işletme de faaliyetlerine başlayacak. Osmaniye OSB'de mevcut işletmelerde 11 bin 500 kişi istihdam ediliyor. 3'üncü etap bittiğinde istihdamın 16 bine çıkmasını hedefliyoruz" dedi. 

Havaalanı için ısrarcı olacağız

3'üncü etapla birlikte bütün arsa tahsislerinin yapıldığını ve boş arazilerinin olmadığını anlatan Baştuğ, genişleme planlarının devam ettiğine dikkat çekti. Baştuğ, "OSB'nin yanında 300 hektarlık bir tarla arazisi mevcut. 70 hektarı hazinenin, 230 hektarı da tapulu arazi. Bu alanı almak için bir çalışma başlattık. Şuan bu alanın metrekare fiyatları arttı, arazi değerlendi. OSB olarak ne kadar genişleyebiliriz bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu. Osmaniye OSB'nin, devletin desteğiyle 300 hektarlık araziyi bünyesine katmasıyla yeni yatırımcıların geleceğini ve OSB'nin çok fazla büyüyeceğini dile getiren Baştuğ şunları kaydetti: "Genişleme tamamlanırsa Osmaniye OSB, Türkiye'nin en metropol OSB'lerinden biri olacak. Şuanda bize 200 firmanın yatırım yapmak için müracaatı var ancak yerimiz yok. 4'üncü etabı bunun için çabuklaştırıyoruz. Bu 300 hektarlık arazinin peşinde olacağız. Amacımız 2023 yılında Osmaniye OSB'yi Türkiye'nin sayılı OSB'lerinden biri haline getirmek ve istihdam sayısını 30 bine çıkarmak. Bu sayede Osmaniye'deki işsizlik sayısını da azaltmış olacağız. Bunu gerçekleştirdiğimizde Osmaniye'ye kargo taşımacılığının da olduğu havaalanı yapılması konusunda ısrarcı olacağız." 

2013'te ihracat hedefi 160 milyon dolar

Mustafa Baştuğ, Osmaniye'de 2012'de yaklaşık 120 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiğin altını çizerken, 2013'te bu rakamın 160 milyon dolar seviyesine ulaşmasının hedeflendiğine vurgu yaptı. Osmaniye'deki ihracatın neredeyse tamamının Osmaniye OSB'deki firmalar tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Baştuğ: "Osmaniye OSB'den Afrika'dan Amerika kıtasına kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ancak Osmaniye OSB'deki firmaların birçoğunun merkezi Osmaniye değil. 3'üncü etapta kurulun firmaların birçoğu Osmaniye merkezli firmalar olacak. Bu sayede Osmaniye'den gerçekleştirilen ihracat da artmış olacak" dedi. Baştuğ, Osmaniye'yi üretim ve ihracatta Türkiye'nin ilk 10 ili arasında görmek istediklerini belirtirken, "Osmaniye OSB kurulmadan önce Osmaniye iller sıralamasında 60'ıncı iken, şimdi 18'inci sırada yer alıyor. Enerji tüketimine baktığımız zaman da OSB'den önce sanayideki tüketim neredeyse sıfırken, şimdi 2 milyar kilovat saati aştı" diye konuştu. 

Yabancı yatırımcının ilgisi artıyor

Osmaniye OSB'de ağırlıklı demir-çelik, tekstil olmak üzere makine yedek parça, yapı kimyasalları, yapı malzemesi yapan firmalarının faaliyet gösterdiğini belirten Baştuğ, "Osmaniye OSB pilot bir bölge. Sanayicilerin de istediği gibi yerleşim alanlarından uzak. Güneydoğu'nun, Doğu Anadolu'nun kavşak noktası. Denize yakın. Osmaniye düne kadar bir ilçe gibiydi. Ancak OSB ile birlikte büyük bir gelişme gösterdi. Türkiye dışında dünyada da Osmaniye'nin adı duyulmaya başladı" dedi. Baştuğ, yabancı yatırımcıların da ilgisinin arttığını vurgularken, ABD, Finlandiya ve Japon firmalarının yatırımlarının mevcut olduğunu, yakın zamanda yeni yatırımların da geleceğini aktardı. 

KOBİ'leri Osmaniye OSB'ye taşıyacağız

Mustafa Baştuğ, 3'üncü etapta 20'şer dönümlük 3 parsel ayırdıklarını ifade ederken, 1 veya 2 dönümlük kapalı alanlar yapacaklarını ve buraya Osmaniye içindeki KOBİ'leri taşımayı planladıklarını kaydetti. OSB'de çok büyük firmaların olduğunu aktaran Baştuğ,. KOBİ'leri de buraya taşıyarak büyük firmaların hizmet alımı yapmasının kolaylaşacağını dile getirdi. Baştuğ, "Torna, kaynak atölyeleri, yedek parça imalatçıları gibi tedarikçiler ile büyük firmalar iç içe olsun istiyoruz. Büyük firmaların dışarıdan aldıkları hizmeti OSB içinde olmasını istiyoruz" dedi. OSB'nin yeşil bir vaha görünümü alması için çalışma başlattıklarını anlatan Baştuğ, 1 yılda OSB'nin çehresinin değişeceğini vurguladı. Baştuğ, "Meslek lisesinin yapımı devam ediyor. Ayrıca kreş yapıldı. OSB'de olması gereken her şeyi sırayla yapacağız. Birinci etaptan başlayarak bütün OSB'yi tel örgüyle çevireceğiz. Kamera sistemi kuracağız. Sağlık koruma bandında yollarımız olacak" dedi.