Otomotiv ihracatı mayıs ayında yüzde 12 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv ihracatının mayıs ayında yüzde 12 artış gösterdiğini belirterek, "Bu yıl ilk kez nisan ve mayıs aylarında arka arkaya artış yaşadık" dedi.

Sabuncu, yazılı açıklamasında, Avrupa Birliğindeki (AB) ekonomik durgunluk nedeniyle 2013’te bir ay artı bir ay eksi veren otomotiv endüstrisinin, nisan ayının ardından mayısta da yükselişini sürdürdüğünü bildirdi. 

Türkiye genel ihracatının mayıs ayında yüzde 8,6 artışla 12 milyar 700 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Sabuncu, otomotiv endüstrisi ihracatının bu artış hızını geçerek yüzde 12 yükselişle 1 milyar 846 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

OİB'in mayıs ayı ihracat raporundaki verilere göre "otobüs, minibüs ve midibüs" ürün grubunun haricindeki tüm ana ürün gruplarında artış yaşandığını belirten Sabuncu, bu artışın otomotiv endüstrisinin en önemli pazarı olan AB ülkelerine yönelik yüzde 14 seviyesindeki büyümeden kaynaklandığını ifade etti.

Sabuncu, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya’da artışların yaşanmasının ihracatlarını pozitif etkilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl ilk kez nisan ve mayıs aylarında arka arkaya artış yaşadık. AB ülkelerine ihracatta, son iki ayda gerçekleşen ihracatla alternatif Afrika pazarına yönelik yükselişler, dış satış hızımızın da Türkiye genel ihracatının üzerinde olmasını sağladı. Ayrıca Norveç, İsviçre gibi ülkeleri içeren diğer Avrupa ülkelerine yönelik yüzde 36 seviyesindeki yükseliş de ihracatımızın yönünü yukarıya tutmasını sağlıyor."

OİB'in mayıs ayı ihracat raporuna göre, "otomotiv yan sanayi" ürün grubunda yüzde 10 artışla 794 milyon dolar ihracat yakalanırken, "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar"da yüzde 6 yükselişle 291 milyon, "otobüs-minibüs-midibüs"te ise yüzde 3'lük daralmayla 85 milyon dolarlık dış satışa imza atıldı.

Yılın ilk 5 aylık verilerine göre ise "yan sanayi"de yüzde 5 artışla 3 milyar 751 milyon, "binek otomobiller"de yüzde 7 yükselişle 2 milyar 909 milyon, "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar"da yüzde 1 büyümeyle bir milyar 529 milyon, "otobüs-midibüs-minibüs"te ise yüzde 11 gerilemeyle 395 milyon, "diğer" başlığı altında da yüzde 15 yükselişle 165 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ülke bazlı ihracat incelendiğinde ise mayıs ayında en büyük pazar, yüzde 5 daralmaya rağmen 244 milyon dolar ihracat ile Almanya olurken, Fransa’ya yüzde 14 artışla 210 milyon, İtalya’ya yüzde 19 büyümeyle 162 milyon, İngiltere'ye ise yüzde 29 yükselişle 157 milyon dolarlık dış satış yapıldı.