Otomotiv pazarı daralıyor

Avrupa'da otomobil satışları yüzde 3,9 azaldı, daralmanın önümüzdeki aylada Avrupa geneline yayılacağı tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL -  Otomotiv Sanayii Derneğinden (OSD) yapılan açıklamada Avrupa'da otomobil satışlarının yılın 8 aylık döneminde yüzde 3,9 oranında azalarak 10,8 milyon adede gerilediği belirtildi.

OSD yaptığı açıklamada, Avrupa Otomotiv Üreticileri Derneğinin (ACEA) istatistiklerine yer verildi. ACEA verilerine göre, 2008 yılının 8 aylık döneminde Avrupa'da otomobil satışları yüzde 3,9 oranında azalarak 10,8 milyon adede geriledi.

Yeni AB üyesi ülkelerde bu dönemde otomobil satışları, Bulgaristan, Litvanya ve Slovakya'daki önemli artışlara bağlı olarak yüzde 2,7 oranında arttı.

AB ve EFTA ülkelerinde özelikle İzlanda'da yüzde 27,5, İspanya'da yüzde 21,1 ve İrlanda'da gerçekleşen yüzde 16,7'lik düşüşün, Avrupa ülkeleri genelinde, otomobil satışlarının azalmasında büyük etkisi oldu.

OSD'nin açıklamasında Avrupa pazarında yaşanan bu daralmada, petrol fiyatlarındaki artış ile müşteri güven endeksindeki düşüşün, önemli etkenler olarak göze çarptığı ifade edildi.

Pazarda 8 aylık dönemde artış gösteren Almanya, Fransa, Belçika gibi AB ülkelerinde Ağustos ayında otomobil satışlarının düşüş eğilimine girdiğinin görüldüğü vurgulanırken, özellikle bu ayda, İspanya'da otomobil pazarında yaşanan yüzde 41,3'lik düşüş ile İrlanda;da gerçekleşen yüzde 41,6'lık daralmanın boyutuna dikkat çekildi.

Yılın 8 aylık döneminde, Macaristan, Romanya, Estonya ve Letonya hariç olmak üzere, artış trendinde olan AB ülkelerinde de aylık bazda düşüşlerin yaşandığı görüldü.

Özellikle bu dönemde tüm AB ve EFTA ülkeleri içinde yüzde 23 ile en yüksek artışa sahip ülke konumunda bulunan Litvanya'da, Ağustos ayında otomobil satışları yüzde 27,3 oranında azaldı.

Açıklamada, "Özellikle son günlerde ABD'de yaşanan finansal krizin de etkisi ile bu olumsuz durumun, önümüzdeki aylarda Avrupa geneline yayılacağı ve pazardaki daralmanın devam edeceği tahmin edilmektedir" denildi.