Otomotiv yan sanayii Çin ile işbirliğini artıracak
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği, gözünü dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Çin'e dikti. Dernek, Çin'de ofis açacak ve iki ülke arası işbirliklerini artıracak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Uluslararası Motorlu Araç Üreticileri Birliği'nin verilerine göre Çin'de geçen yıl 19.8 milyon araç üretildi. Bu yıl, üretimin 22 milyonu aşacağı öngörülüyor. Çin'in araç ihracatı ise 1 milyon 56 bin olarak gerçekleşti. Bu yıl da ülkede yaklaşık 12 milyon adet araç satılması bekleniyor. Çin, tüm bu araç üretimine rağmen, iç pazardan gelen talebe yanıt verememe durumuyla karşı karşıya kalabilir. Gazeteniz DÜNYA'nın Dış Haberler Şefi Evrim Küçük'ün 12 Ocak'ta yayınlanan 'Otomobilde Çin mucizesi' başlıklı haberinde şu bilgiler yer alıyordu: "Son 10 yılda dünya satış hacmindeki artıştan yüzde 60 pay alan Çin'de 1000 kişiye 70 araç düşüyor. Türkiye'de ise 1000 kişi başına düşen araç sayısı 150'ye yaklaşıyor. Hızlı kentleşme, artan gelir ve düşük araç penetrasyonu Çin'deki satışları daha da tetikleyecek. Araştırmalar bu yıl Çin'de 66 milyon ailenin yeni bir araç alacak ekonomik duruma sahip olacağını gösteriyor."
İhracatının büyük bir kısmını Avrupa'ya yapan Türk otomotiv sektörü de Çin'deki potansiyeli değerlendirmek için harekete geçti. Bu yıl Çin'de ofis açmayı planlayan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Çin Çalıştayı düzenleyerek ilk adımı attı. TAYSAD Denetleme Kurulu Başkanı Süheyl Baybalı, "Bugün tek pazara dayalı ihracat yapmanın sıkıntılarını yaşıyoruz. Pazar çeşitlendirmesine giderek risklerimizi azaltabiliriz. Bu nedenle dünyanın en önemli pazarı haline gelen Çin'i hedef ülke seçtik" dedi. Baybalı, Çin'in İstanbul Başkansolosluğu Ticaret Ateşesi Li Jiang'ın da çalıştaya katıldığını belirtti. Li Jiang'ın, Türk otomotiv sektörünün kalitesini kanıtladığını, Çin'in tedarik ihtiyacının Türkiye'den karşılamasını amaçladıklarını söylediğini ifade eden Baybalı, "Çin pazarını yakından takip etmek, bölgedeki fırsatları incelemek ve olası işbirliklerini değerlendirmek TAYSAD'ın öncelikli hedefleri arasında" diye konuştu.
Çinli OEM'lere ziyaret
Çin'de 2013'ün 'Türk Kültür Yılı' olarak kutlanacağı için iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeye çıkacağını belirten Baybalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "13-15 Eylül 2013'te tarihlerinde Beijing'de CIAPE 7. Çin Uluslararası Otomotiv Yedek Parça Fuarı gerçekleştirilecek. Bu fuar, Çin Ticaret Bakanlığı (MOFCOM) tarafından yüzde 100 desteklenen tek uluslararası otomotiv yedek parça fuarı. Fuara Türkiye'nin milli katılımı için, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birlikleri (OİB), TAYSAD ve Çinli yetkililer arasında yapılan görüşmeler olumlu şekilde sonuçlandı. Fuara milli katılım OİB tarafından yapılacak. Fuar kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerde Çin'deki yerli OEM'lere yönelik ziyaretler organize edilecek ve Çinli tedarik sanayi temsilcileri de ülkemizi ziyaret edecek. Şu aşamada en somut işbirliğimiz fuara katılarak, pazarı daha yakından tanıma ve temaslarda bulunma şeklindedir. Ancak bunun dışındaki olası işbirliklerinin geliştirilmesi için görüşmelerimiz de devam etmektedir."
"Yatırımlar artırılacak"
Olaya sadece Türkiye'den parça ihraç edilmesi olarak bakmadıklarını belirten Baybalı, "Konuyu çift yönlü ele almalıyız. Tedarik sanayimizin Ar-Ge altyapısı, insan kaynağı, kalite düzeyi ve esnek üretim kabiliyeti ile Çin'deki OEM sanayine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Çin tarafının da Türkiye'deki yatırımlarını artırması yönünde fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Li Jiang ile temaslarımıza göre 2012'de iki ülke arasında 10 milyar 640 milyon dolarlık işbirliği anlaşması yapıldı. Bu rakamın 4 milyar 320 milyon dolarlık bölümü hayata geçirildi ancak özellikle Çin tarafı iki ülke arasındaki ticaretin daha da geliştirilmesi için işbirliklerine açık olduklarının altını çiziyor. Geçen yıl Çin'den Türkiye'ye 420 milyon dolarlık, Türkiye'den Çin'e ise 130 milyon dolarlık direk yatırım yapıldı. 2020 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması öngörülüyor" şeklinde konuştu.