Otomotivde Avrupa molası
Avrupa'daki kriz Türk otomotiv sanayiini vurdu. Oyak Renault bu nedenle üretime belirli aralıklarla mola verdi. Ford Otosan son iki cumartesi çalışmadı.
Gültekin KARA
İSTANBUL - Avrupa pazarlarında yaşanan krize paralel düşen otomotiv satışları, Türk otomotiv sanayiini vurdu. Ford Otosan'ın ağustos ayındaki tatilini öne çekmeyi planladığı konuşulurken, Oyak Renault'da da üretim belirli molalarla devam ediyor. Konu hakkında görüştüğümüz Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Avrupa'daki ekonomik krize bağlı olarak satış erozyonunun artarak devam ettiğini belirterek, "Mart ayında Avrupa genelinde yüzde 8, Fransa'da yüzde 22'lik daralma yaşandı. Bu durum bizim üretimimize olumsuz yansıyor. Avrupa dışında Kuzey Afrika gibi pazarlara yaptığımız ihracat sayesinde henüz vardiya kapatma noktasına gelmedik. Ancak üretim tempomuzda kısa süreli aralıklarla molalar vererek ilerliyoruz" dedi.
Benzer üretim düşüşlerinin model değişim ve yeni modellerin üretiminin başlangıcı sırasında görülebileceğini ifade eden Tunalıoğlu, "Ancak bu kez, ciddi bir kriz de söz konusu. Özellikle Yunanistan kaynaklı eurodaki belirsizlik olumsuz tabloyu daha da derinleştiriyor" diye konuştu.
Hafif ticari araçlarda satış ve üretim ve gerilemesinin daha da fazla olduğuna dikkat çeken Tunalıoğlu "Ancak bu durumun tek suçlusu ÖTV artışı değil. İç pazarda dengeler bir şekilde yerine oturuyor. Ama ihracat pazarları düzelmezse durum daha da kötü olacaktır" yorumunu yaptı.
Ford-Otosan'da cumartesi tatili!
Sektörün önemli oyuncularından Ford Otosan'da da Avrupa'daki kriz ve iç piyasadaki talep daralması sonrası son iki cumartesi çalışılmadığı öğrenildi. Ford Otosan'da örgütlü olan Türk Metal'in Genel Başkanı Pevrul Kavlak, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, ciddi bir üretim durmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Siparişlerde eksilme var. Cumartesileri için 150 kişilik iş eksikliği oldu. Biz de çalışan arkadaşları bu fırsattan yararlanarak Didim'de eğitime aldık. Şirketin planladığı rutin duruş takviminin öne alınması şu anda söz konusu değil" dedi. Ford Otosan'dan DÜNYA'ya yapılan açıklamada da şu anda "varolan rutin kapatma dışında herhangi bir planlama yapılmadığı" belirtildi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen ise geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada geçen yıl yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkartılan hafif ticari araçlardaki ÖTV oranının özellikle iç pazarda çok büyük olumsuz etkisi olduğunu belirterek, bu artışın yaklaşık 30 binlik satış kaybına neden olacağını dile getirmişti.
Otomotiv sanayiinde molanın bir nedeni de daralan iç talep. İç piyasada talepteki yavaşlama kendisini en çok otomobil satışlarında hissettiriyor. Bu yılın ocak-nisan döneminde otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 geriledi. Ticari araç satışları da hesaba katıldığında, yılın ilk çeyreğinde trafiğe kaydolan araç sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 daraldı.
Hafif ticari pazarında büyük daralma: Yüzde 33!
Ticari araçlar ve özellikle ÖTV artışına maruz kalan hafif ticari araçlarda, 2011 yılı son aylarında başlayan talep azalmasının giderek büyüyen boyutu, 2012 yılı ilk 4 aylık dönemde de ihracattaki daralma ile birlikte üretimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) Ocak - Nisan 2012 verileri sektörün üretimi, ihracatı, pazarı gibi bütün alanlarda ciddi düşüşler olduğunu ortaya koyuyor. OSD verilerine göre 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam pazar, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 24 oranında azalarak 210 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 19 düzeyinde oldu ve pazar 143 bin adede geriledi.
2012 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hafif ticari araç pazarındaki düşüş yüzde 33 gibi önemli bir oranda gerçekleşti ve pazar 56 bin adet düzeyine geriledi.
Geçen yıl ile kıyaslandığında, hafif ticari araçlardaki ÖTV artışı nedeni ile satışlardaki düşüşün 2012 yılı Nisan ayında da devam ettiği görülüyor.
2012 yılı Ocak-Nisan döneminde 2011 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 31 oranında azaldı ve 9.651 adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otobüs pazarı ise yüzde 31 oranında azaldı ve 549 adet oldu. 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarı yüzde 29 oranında daraldı ve 11.143 adet düzeyinde gerçekleşti.
İhracattaki azalma yüzde 8
2012 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 8 otomobil ihracatı ise yüzde 9 oranında azaldı. 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde toplam ihracat 262 bin adet, otomobil ihracatı ise 148 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 5 düşüş ile 114 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise yüzde 178 gibi önemli oranda arttı ve 5.163 adet düzeyine yükseldi.
Oto üretiminde yüzde 26 azalma
2012 Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 10, otomobil üretimi ise yüzde 16 azaldı. Bu dönemde, toplam üretim 370 bin adete, otomobil üretimi ise 186 bin adete geriledi. 2012 yılı Ocak-Nisan döneminde üretim minibüste yüzde 41, midibüste yüzde 3, otobüste yüzde 2 arttı. Küçük kamyonda yüzde 20, büyük kamyonda yüzde 18, kamyonette ise yüzde 2 azaldı. Bu dönemde, traktör üretimi ise yüzde 23 oranında artarak 17.06 adet oldu.
Krizdeki Avrupa'ya ihracat %18 düştü
Türkiye'nin Avrupa'ya otomotiv ihracatı nisan ayında yüzde 8 daralarak 1 milyar 636 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin nisan ayı raporuna göre en çok ihracat yapılan 5 ülkenin 4'ünde gerileme oldu. Bu ülkelerin de AB üyesi ülkeler olduğuna dikkat çeken OİB Başkanı Orhan Sabuncu "Bu bölgeye yönelik ihracatta nisan ayında yüzde 18 ile son yılların en büyük en sert düşüşü yaşandı. AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı yüzde 66'ya geriledi" dedi.