Otomotivde çifte rekor kırıldı
2015 yılında üretim ve ihracatta rekor kıran otomotiv sektöründe üretimde 1 milyon 359 bin adete ulaşırken, ihracat da 992 bin adet olarak gerçekleşti.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre, 2015 yılında üretim ve ihracatta rekor kırıldı. 2015 yılı üretimde 1 milyon 359 bin adetle kapanırken, ihracat da 992 bin adede ulaştı.
2015 yılına ilişkin görüşlerini dile getiren OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen “Son yıllarda kapasite ve yeni ürün yatırımlarına hızla devam eden sanayimiz üretimde çok önemli büyüme elde ederek tarihi bir rekora imza attı. Üretilen her 100 aracın 73 adedini yurt dışına göndererek ihracat rekorunu da kırmış oldu. AB pazarlarındaki büyüme, sanayimizin üretim ve ihracat rakamlarına pozitif katkı sağladı. İhracatımız adet bazında yüzde 12 oranında artış gösterdi ve Euro-Dolar paritesindeki gerileme nedeniyle tutarsal olarak Dolar bazında yüzde 5 gerilerken, Euro bazında ise yüzde 14 arttı. Otomotiv Sanayii, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 15’ini oluşturarak sektör sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu” dedi.
Türk Otomotiv Sanayi’nin gelişimini ve ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlamasını desteklemek üzere çalışmalarını sürdüren Otomotiv Sanayii Derneği, 2015 yılına ilişkin üretim ve ihracat verilerini açıkladı. Otomotiv Sanayii Derneği’nin açıklamasına göre; toplam üretim bir önceki yıla göre yüzde 16 arttı ve 1 milyon 359 bin adede ulaştı. 2015 yılında Otomotiv Sanayii ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında arttı ve 992 bin adet oldu.
2016 yılında üretim ve ihracat daha da artacak
Türk Otomotiv Sanayii’nin 2016 yılına ilişkin beklentilerini paylaşan Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Sanayimiz kapasite ve yeni proje yatırımlarına aynı hızla devam ediyor. Bu yatırımların hayata geçmesi ile son 5 yılda üretim kapasitesi 1.5 milyon adet seviyesinden 1.7 milyon adet seviyesine yükseldi. Sanayimizin halen devam etmekte ve/veya devreye almakta olduğu yeni ürün yatırımları ile 2016 senesinde ihracatın daha da artmasını bekliyoruz. Hükümetimizin sanayii destekleyici politikaları ile iç pazardaki istikrarın devam etmesi, yeni projeler için ülkemizin rekabetçiliğinin sürdürülmesi ve böylelikle yeni yatırımların ülkemize çekilmeye devam etmesi, sektörümüz için en önemli fırsat konumunda” dedi.
2016 senesinde devam eden yatırımlara dikkat çeken Önen, “Bu yatırımlarla sanayimizin kapasitesinin 1.7 milyondan 1.9 milyon adet seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yeni devreye giren projeler ve halen devam etmekte olan yatırımlar ile üretimin ve ihracatın sürdürebilir bir büyüme yakalamasını öngörüyoruz. Teşvikler ile desteklenen yeni projeler, 2016 yılında özellikle ihracat bazlı üretim artışını sağlayacaktır. Elbette bu beklentiler istikrarlı bir iç pazar ve ekonomide satınalma kararlarının etkilenmeyeceği bir seyre bağlı” dedi.
“Hükümet programında da yer verildiği üzere otomotiv sanayii ülkemiz için stratejik önem taşıyor” diyen Önen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümetimizin uygulamakta olduğu Ar-Ge teşviklerinin de büyük katkısı ile global otomotiv markaları için yeni proje ürünlerin geliştirildiği otomotiv üssü konumuna gelen ülkemiz, 2015 yılı ilk 9 ay verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticari araç üretiminde 1., otomobil üretiminde de 7. sırada yer alıyor. Dünya geneli otomotiv üretiminde ise 2014 yılında 17. sıradaki konumumuz 2015 yılı ilk 9 ay sonunda 16. sıraya yükselmiş durumda. Yeni devreye giren ve girecek olan projeler ile bu konumumuzun daha da kuvvetlenmesini bekliyoruz.”
Türkiye, toplam Ar-Ge harcamasında otomotive ayırdığı pay ile dünyada üçüncü
Türkiye ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştirerek 2015’te de ihracatta lokomotif konumunu sürdüren Otomotiv Sanayii, Ar-Ge teşviklerinin devam etmesi ile birlikte global markalar için üretim üssü olma özelliğini kuvvetlendirerek devam ettiriyor. Türk Otomotiv Sanayii, 2015 yılı ilk 9 ay sonunda toplam otomotiv üretiminde dünyada 16. sırada yer aldı. Diğer taraftan ülkelere göre toplam Ar-Ge harcamaları içerisinde otomotivin payına bakıldığında Türkiye yüzde 18.9’luk payla, yüzde 31.7’lik paya sahip Almanya ve yüzde 19.8’lik paya sahip Japonya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Bunların sonucu, 2010-2014 arası yüzde 90 oranında artan toplam Ar-Ge istihdamı ve yüzde 207 oranında artan patent başvuru sayısında görülmekte. Ar-Ge konusunda Türkiye’nin bir çekim merkezi olmasını bir fırsat ve Otomotiv Sanayii açısından bir gereklilik olarak gördüklerini belirten OSD Başkanı, bunun da doğal olarak ülkemizin teknolojik ilerlemesine katkı sağlayacağını belirtti.
Otomotiv Sanayii Üretim ve İhracat Adetleri Gelişimi (2003-2015)