ÖTV için karar 15 Haziran'a kadar verilecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, ÖTV indiriminde sürüp sürmeyeceği veya uzatılmasına ilişkin kararın 15 haziran'a kadar verileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ÖTV indirimi uygulamasının etkilerinin yapılacak analiz sonuçları doğrultusunda uygulamanın sürdürülüp sürdürülmeyeceğini veya ne kadar süreyle uzatılacağına ilişkin kararı, Bakanlar Kurulunda vereceklerini bildirdi.

Ergün, AKP Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin, ÖTV indirimi uygulamasına ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Ergün, 15 Haziranda bitecek ÖTV indirimi uygulamasına devam edilip edilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, 3 aylık indiriminin sonuçlarının değerlendirileceğini ve bu doğrultusunda karar verileceğini bildirdi.

Mart, nisan ve mayıs aylarındaki 3 aylık uygulama sürecini bir bütün olarak ele alacaklarını bildiren Ergün, "Bu uygulama sürecinde neler ortaya çıktı? Sektörlerdeki hareketlilik ne oldu? Bunu bir görelim. Bunun analizinden sonra tekrar bir değerlendirme yapacağız. Önümüzdeki Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında bir değerlendirme yapacağız. Analizler çerçevesinde konuyu Bakanlar Kurulu toplantısına götüreceğiz. Bakanlar Kurulunda bir değerlendirmeyle karara varacağız" diye konuştu.

Ergün, ÖTV indirimi uygulaması süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruya "Süresi konusunda herhangi bir şey söylemeyeceğiz. Önce bir analizleri görelim, uzatmaya gerek var mı yok mu?" karşılığını verdi.

Sürenin uzatılmasına ilişkin iş adamlarından talep gelip gelmediği sorusu üzerine Ergün, şöyle devam etti:

"İş adamları, sürenin 1 yıl uzatılmasını öngörmüyorlar; 3 ay daha uzatılmasının mümkün olabileceğini talep edenler var. Bunun başka bir şekilde dönüştürülmesini talep edenler de var. Otomotivde hurda indiriminin yeni bir teşvik unsuru olarak uygulamaya girmesinin, ÖTV ve KDV indirimlerinin kademeli olarak geri çekilmesi gibi alternatif sunanlar var iş dünyasında. Bunların hepsini değerlendireceğiz. Mevcut uygulamanın etkilerini analizlerini yapacağız. Zaten biraz daha zamanımız var. (Uygulamanın sona ereceği) Haziran ayının 15'ine kadar değerlendirmeler biter."

Ergün, ÖTV indirimini fırsat bilerek zam yapan bazı firmalar hakkında şikayetlerin olup olmadığına yönelik soru üzerine "Eğer bu indirimler olmasaydı stoklar ne olacaktı. Mamullere stoktayken zam mı yapılacaktı? Tüketicinin kendisi satıcının, üreticinin bu tutumuna bakarak tercihini yönlendirebilir" diye konuştu.

Bakan Ergün, teşvik yasasında herhangi bir değişikliğin yapılmayacağını belirterek, mevcut yasaya göre teşvikin kapsamının Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenebileceğini söyledi.