”ÖTV ve KDV ile ilgili EKK olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz”
Bakan Çağlayan, mart ayında açıklanan destekler sonucu nisan ve mayıs aylarında kapasite kullanım endekslerinin pozitif etkilendiğini belirtti
ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimiyle ilgili, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz, tekrar biraraya gelerek son değerlendirmelerimizi yapacağız" dedi.
Çağlayan, "Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilme Projesi" kapanış etkinliğinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Zafer Çağlayan, gazetecilerin, ÖTV ve KDV indirimine yönelik soruları üzerine, bu indirimlerin uygulandığı 4 sektörün önemli sektörler olduğunu ifade ederek, söz konusu sektörler büyüdüğünde ekonominin büyüdüğünü, küçüldüğünde ise ekonominin küçüldüğünü kaydetti.
Mart ayında açıklanan destekler sonucu nisan ve mayıs aylarında kapasite kullanım endekslerinin pozitif etkilendiğini belirten Çağlayan, "Bu konuda EKK olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz, tekrar biraraya gelerek son değerlendirmelerimizi yapacağız. En geç 15 Haziran'dan itibaren konuyla ilgili neler yapılıp, yapılmayacağını açıklayacağız" dedi.
Çağlayan, bir gazetecinin konuya ilişkin düzenleme için Bakanlar Kurulu kararı gerekip, gerekmediği ve kararın yetişip, yetişmeyeceği sorusuna ise "Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Yetişir çünkü elden de dolaşabiliyor" yanıtını verdi.
"İlk defa bu kadar geniş destek veriliyor"
Çağlayan, Türkiye'nin geçmiş dönemde hiçbir zaman bu kadar geniş teşvik vermediğini, bu kadar geniş desteğin ilk defa verildiğini söyledi.
Türkiye'nin yeni teşvik sistemi ile uluslararası yatırımcılar için de çok güvenilir, sağlam bir liman olacağına işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin coğrafi konumu, yeni teşvik sistemi, siyasi istikrarı, ortaya koymuş olduğu ekonomik hedefleri, genç nüfusu ile pek çok avantajı olduğunu anlattı.
Bakan Çağlayan, daha önce Türkiye'de, rekabet edememesi ve girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu düşünerek Türkiye dışına giden yatırımcıların bulunduğuna dikkati çekerek, bu yatırımcıların gerekçesinin, "diğer ülkelerde verilen teşviklerin Türkiye'dekinden daha fazla olması ve girdi maliyetlerinin daha düşük olması" olduğunu kaydetti.
"Yeni teşvik sisteminin bir yerde Türkiye dışına gitmiş olan yatırımcılara da (yurda dön) çağrısı" olduğunu ifade eden Çağlayan, bu noktada Türkiye'de artık teşvik sisteminin getirdiği avantajlar ve siyasi, ekonomik istikrar ile özel sektör ve piyasa dostu bir hükümet bulunduğunu, Türkiye'nin çok önemli coğrafi, iletişim ile insan gücü avantajı olduğunu anlattı.
Çağlayan, Türkiye'nin bir çekim merkezi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Doğu ile batı arasında bir köprü ve Çin'den İtalya'ya kadar en fazla rekabetçi bir ülkedir. Böyle bir ortamda gerek limanları gerek lojistik altyapısı ile ben inanıyorum ki ülkelerinde rekabet edemez sektörler için Türkiye önem arzediyor. Otomotiv firmalarının da Türkiye'ye gelmek istemelerinin bir nedeni de girdi maliyetleri. Türkiye kendisi de çok önemli bir pazardır, doymamış dinamik bir iç pazara sahiptir. Teşvik sistemi, yerli, yabancı diğer taraftan yerli iken dışarıya gitmiş ve yabancı olmuş yatırımcılara bir yerde 'yurda dön' çağrısı yapacaktır. Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla birlikte bunların alt yapı imkanı daha da geliştirilecektir.
Tekstil, konfeksiyon, deri sektörüne verilen desteklerde özellikle başka ülkelere gitmiş ve o ülkelerde aradığı huzuru, hukuki ortamı bulamamış firma için Türkiye'de belirlenmiş bölgelere yatırım yapması halinde o ülkelerde aldığı teşviklerin belki neredeyse yüzde 50 daha fazlasını alacaktır."
Varlık Barışının süresinin uzatılmasına ilişkin bir soru üzerine de Çağlayan, bu konuyla ilgili bir çalışmanın gündemde olduğunu belirterek, "Daha önce yapılan çalışmada sürenin az olduğu konusunda çeşitli kesimler serzenişte bulunmuştu. Dolayısıyla bu konuda bir talep var. Bu çerçevede, gereken yapılacaktır" dedi.