"ÖTV'siz akaryakıt tüm gümrük kapılarında yaygınlaştırılmalı"

UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu, yurt dışına çıkışta verilen ÖTV'siz mazot miktarının artırılmasının lojistik sektörü ve ihracat için çok önemli olduğunu, uygulamanın bütün sınır gümrüklerinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, ihraç malı taşıyan araçlara yurt dışına çıkışta verilen 550 litre ÖTV'siz mazot miktarının yapılan tebliğ değişikliği ile 900 litreye yükseltilmesini değerlendirdi.

ÖTV'den muaf yakıt miktarının arttırılmış olmasının, hem sektör hem de ihracat için çok önemli olduğunu belirten Nuhoğlu, "Sektörümüzün ihracat için stratejik önceliği vardır. Bizim güçlü olmamız, ihracatımızın ve ekonomimizin güçlü olması demektir. Yapılan değişiklik, çok önemli bir destektir. Bu destekle kamu maliyesine ilave bir yük gelmezken yurt dışına gidecek döviz de ülkemizde kalmış olacak. Artık sınırda alacağımız yakıt bizi Almanya'ya kadar götürebilecek, Yurt dışında yüksek akaryakıt ücreti ödeyen ve birçok ülkede aldığı yakıt için vergi iadesi alamayan sektörümüz bu destekle bir nefes alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Nuhoğlu, bu değişiklikle, rekabet gücü artacak olan mal ihracatı yanında, hizmet ihracatına turizmden sonra ikinci en büyük katkıyı yaklaşık 15 milyar dolarla sağlayan lojistik sektörünün, Türkiye'nin kalkınmasındaki payının da önemli ölçüde büyüyeceğini ifade etti.

ÖTV'den muaf akaryakıt satışının en kısa sürede bütün sınır gümrüklerinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Bütün kapılarımıza yaygınlaşması ile toplam 500 milyon euro tutarı üzerinde motorin satışı yapılmış olacaktır. Böyle bir meblağ yurt dışına ödenmezken aynı zamanda yurt dışından ithal edilen bu yakıtın sınır kapılarında çıkan araçlara satışı, 'yurt dışında kullanılma amaçlı' olması sebebiyle bir tür ihracat da yapılmış olacaktır. Bu karar ile ihracatımız kazanacak, dış ticaret hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır."