”Özel sektöre desteğimiz sürecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, IKEA'nın Bursa mağazasının açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Çıkış yolumuz özel sektörle Türkiye'nin kalkınması olduğuna göre, özel sektöre desteğimiz sürecek" dedi.

Çelik, İsveç kökenli mobilya ve ev aksesuvarları firması IKEA'nın Bursa mağazasının açılışında, dünyada, çok ciddi küresel ekonomik krizin sıkıntılarının ortaya çıktığı bir süreç yaşandığını söyledi. Bakan Çelik, bütün dünyayı etkileyen süreçle ilgili tüm sosyal tarafların bütün halde çıkış yolunu aramalarının doğru olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:

"Zaten bütün görüşmelerimizde de bunu tavsiye ediyoruz. Bu konuda da bir birlikteliğin sağlandığını görüyoruz. Ayrıca, kamu maliyesinin 5-6 yıllık yapılan reformlarla çok sağlıklı bir zemin üzerinde olması ve bunun yanında bankacılık alanında atılan adımlar sayesinde finans sektörünü güçlü kılması, risk oranını çok çok düşürmesi gibi bir avantaj var. Aynı avantajın, reel sektör açısından geçerli olmadığını da net bir şekilde ifade etmemiz gerekiyor. Bundan dolayı tüm kesimlerin, özellikle finans sektörünün adımlarını atarken mutlak suretle reel sektörün konumunu dikkate almalı."

"Türkiye'nin bu krizden çok fazla etkilendiğini söyleyemeyiz" diyen Çelik, sözlerini şöylei sürdürdü:

"Tabii kriz bizi etkilemiştir ve etkileyecektir. Ama şu rakamlara baktığımız zaman, Eylül 2007-Eylül 2008 arasındaki bir yılık süre içinde sigortalı sayımızda 600 bin artış, son temmuz-ağustos ve eylül ayında 140 bin sigortalının artışı dikkate alınırsa, reel sektörümüzün  nasıl bir gayret içinde olduğunu, nasıl bir direnç gösterdiğini iftiharla burada göstermek istiyorum. Zaten bir örneği de burada yaşıyoruz. Türkiye kalkınmalı, gelişmeli. Türkiye yüzde 5-5,5 arasında bir büyümeyi gerçekleştirirse, her yıl iş gücüne katılan 700 bin gencimize iş bulabilir ve böylece sosyal sorunlara zemin hazırlamayacak bir ülke bir yürüyüşümüzü gerçekleştirebiliriz. Onun için büyümemiz ve gelişmemiz yatırımla mümkündür. Bunu da özel sektörle gerçekleştireceğimize göre, çıkış yolumuz özel sektörle Türkiye'nin kalkınması olduğuna göre, özel sektöre desteğimiz sürecek."

IKEA Türkiye Franchise-Maya Grubu Başkanı Nuri Özsüer

IKEA Türkiye Franchise-Maya Grubu Başkanı Nuri Özsüer de global piyasaların dalgalandığı, dünyada finans sektöründeki aşırı ve kontrolsüz büyümenin krize dönüşerek, reel sektörü de etkisi altına almaya başladığı bir dönemin yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin de kendi dışında gelişen bu durumdan etkilenmesinin doğal olduğunu belirten Özsüer, zorlu döneme rastlayan yatırımlarını yaparken hep uzun vadeli düşündüklerini ifade etti.

Ülke ekonomisinin ihtiyacı olan büyüme ve istihdamın, bugün dünden daha önemli hale geldiğini ifade eden Özsüer, son yıllarda hızla gelişmekte olan ülke ekonomisinin bir süre sonra yeniden ivme kazanacağına inançlarının tam olduğunu vurguladı.

IKEA'nın, mümkün olduğunca fazla kişiye ulaşmak için yatırımlarını sürdürdüğünü dile getiren Özsüer, "İlk 4 yılda 4 mağaza ve 1500 kişiye istihdam" hedefinin Bursa mağazası ile tamamlandığını kaydetti.

Bursa Anatolium Alışveriş Merkezinin 1. fazını oluşturan IKEA Bursa Mağazası için yaklaşık 80 milyon dolarlık yatırım yapıldığına dikkati çeken Özsüer, Türkiye'de büyümeye devam edecek olan IKEA'nın önümüzdeki 4 yıl içinde 3 büyük şehirde daha mağaza açmayı hedeflediğini bildirdi.