Özelleştirmeye enerji dopingi

ÖİB, Çamlıca 1 HES, Almus Barajı ve hidroelektrik santrali, Köklüce Barajı ve hidroelektrik santrali ile Menzelet Barajı ve hidroelektrik santralini özelleştirecek. Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin özelleştirmesi de bu dönemde ön planda olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bu ve gelecek ay 3 grup halinde 5 hidroelektrik santrali ve TP Petrol Dağıtım AŞ özelleştirmelerinde adımlar atacak. 

Buna göre, ÖİB, Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait "Çamlıca 1" santrali ile bu santral tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirilmesi için bu ayın 19'una kadar 10 milyon lira geçici teminat teminat tutarı ile son teklifleri alacak.

Kayseri'de bulunan ve EÜAŞ tarafından işletilen santral 84 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 150'nci Kayseri'nin ise ikinci büyük enerji santrali konumunda bulunuyor. Santral elektrik üretimi ile yaklaşık 100 bin kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini karşılayabiliyor.

Tokat'ta bulunan ve 27 MW kurulu gücündeki Almus Barajı ve HES ile 90 MW kurulu gücünde Köklüce Barajı ve hidroelektrik santrali için de gelecek ayın 5'ine kadar 15 milyon lira geçici teminat tutarı ile son teklifler alınacak. 

Söz konusu özelleştirmeler kapsamında Kahramanmaraş'taki 124 MW güç kapasiteli Menzelet Barajı ve hidroelektrik santrali ile 54 MW güç kapasiteli Kılavuzlu hidroelektrik santrali de özelleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin, 30 Eylül'e kadar 15 milyon lira geçici teminat bedelini yatırmaları gerekiyor.

TP Petrol sektörün 6'ncı büyüğü

TP Petrol Dağıtım AŞ'nin özelleştirmesi de bu dönemde ön planda olacak. Şirketteki yüzde 100 kamu hissesinin özelleştirilmesine yönelik adımlarda son aşamaya gelinirken, taliplilerin son tekliflerini 10 milyon lira geçici teminat bedeli ile 30 Eylül'e kadar iletmeleri gerekiyor.

TP Petrol Dağıtım AŞ, akaryakıt dağıtım sektöründe yüzde 4,4 pazar payı ile altıncı sırada yer alıyor. Şirket 400'e yaklaşan bayi sayısı, stratejik lokasyonlarda bulunan 7 akaryakıt depolama tesisi, 333 bin metreküp akaryakıt depolama kapasitesi, 2 LPG dolum tesisine sahip bulunuyor. Geçmiş günlerde ÖİB Başkanı Mehmet Bostan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, TP Petrol Dağıtım AŞ tanıtılarak, özelleştirme süreci hakkında muhtemel yatırımcılara bilgi verilmişti.

Toplantının ana başlıklarını Özelleştirme İdaresinin kamu kurum ve kuruşlarının özel sermayeye devredilmesinde üstlendiği rol, geçmişte başarıyla gerçekleştirilen özelleştirme işlemleri, TP Petrol Dağıtım AŞ'nin özelleştirme süreci ve ihale şartları oluşturmuştu.

Sektör temsilcileri, şirkete akaryakıt sektöründen olduğu kadar, sektör dışından da taliplerin olacağını belirtirken, yılın ilk yarısı itibarıyla şirketin başarılı bir performans sergilediğine dikkati çektiler.