Özince: Gençlere "tasarruf et" demek kolay değil

Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğunu ve tasarruf etmek istemediğini ifade eden Ersin Özince, "Bugüne kadar 9 milyar dolarlık akıllı telefon almışız. Gençlere 'tasarruf et demek' kolay değil" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "9 Milyar dolarlık sadece akıllı telefon almışız. Nasıl almayalım. Arabamız olsun istiyoruz. Evimiz olsun istiyoruz. Eskiden imkan yoktu. Bizim gençliğimizde bireysel kredi diye bir şey yoktu. Kefil bulsan ancak kredi alabiliyordun. Şimdi bireyin borçlanma imkanı çıktı" dedi.

Ersin Özince, İnegöl Genç İş Adamları Derneğinin (İGİAD) davetlisi olarak İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğunu ve tasarruf etmek istemediğini ifade eden Özince, bugüne kadar 9 milyar dolarlık akıllı telefon alındığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Gençken tasarruf etmiyorsun ve harcamak istiyorsun. Eskiden daha orta yaşta bir toplumduk. Daha az çocuğumuz vardı. Daha büyük ailelerle yaşardık. Erzakımız şuyumuz buyumuz memleketimizden gelirdi. Almanya'da bile olsak gelirdi. Şimdi daha küçük aile yapısı, genç nüfus, ev açma arzusu, serbest yaşama arzusu, tüketim alışkınlıkları. 9 milyar dolarlık sadece akıllı telefon almışız. Nasıl almayalım. Arabamız olsun istiyoruz. Evimiz olsun istiyoruz. Eskiden imkan yoktu. Bizim gençliğimizde bireysel kredi diye bir şey yoktu. Kefil bulsan ancak kredi alabiliyordun. Şimdi bireyin borçlanma imkanı çıktı.

Madem ki genciz genç topluma tasarruf et demek kolay değil. Bana 60 yaşında tasarruf et dersen ediyorum tabii masraf yok. ama genç insana sen tasarruf et dediğinde zaten diyor ki 'nereden edeceğim.' Otur hesap yap ondan sonra konuş. Son 10 yılda ticari krediler 10 kat büyümüş. Tüketici kredileri 19 kat büyümüş. Yani Türkiye hızlı bir şekilde harcıyor. Harcayınca da daha az tasarruf ediyor."

Türk halkının ülke gayrisafi milli hasılasına oranla borcunun diğer ülkelere göre çok az olduğunu ifade eden Özince, şunları söyledi:

"Peki Türk halkı ne kadar borçlu. Hane halkı borcunun ülke gayrisafi milli hasılasına oranı Brezilya 9 gibi Türkiye'de 7 onda 1 gibi Tayland 20'leri bulmuş. Amerika'da 100'den fazla. Amerikan hane halkı gayrisafi milli hasılasından daha fazla borçlanıyor. Biz şimdi korkuyoruz.

Diyoruz ki Türkler çok borçlu. Ben borçlansın falan demiyorum ama Türkiye'nin borçluluk oranı hele gelişmiş ülkelerle karşılaştırırsak, Çin gibi gelişmemiş bir ülkeye nazaran bile çok kötü seviyelerde değil. Zaten buralarda bir rahatsızlık olmaması şuradan belli: 

Çok şikayet edilmesine rağmen bizdeki kredi kartı sorunu dahi birçok yabancı ülkenin seviyelerine ulaşmadı. Bizde krediler tıkır tıkır geri ödeniyor. Ödeyemeyen de var ama çoğunluğu tıkır tıkır ödüyor. Ödenmese zaten bankalar bu kadar istekli olur mu? Çok güzel sistem çalışıyor. Bir de uzun vadeli borçlar veriliyor. Ne kadar güzel. Konut finansmanında bu krediler olmazsa bu ekonomi bu kadar dönebilir miydi. Sonuç itibarıyla ben halkın borçluluğunun çok fazla olduğunu düşünmüyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir