Özlü: Dijital devrimin öncü ülkelerinden birisi olacağız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasını hazırladıklarını belirterek, “Endüstri 4.0 gerçeğinin gerisine düşmek, bu yeni üretim devrimini ıskalamak gibi bir lüksümüz yok.” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELTEM ŞAHİN / MERSİN

Akdeniz ekonomisinin masaya yatırıldığı, Akdeniz havzasındaki şehir ve ülkeleri bir araya getiren Akdeniz Ekonomi Forumu sona erdi.

Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yaptığı ‘Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve Teknolojik Gelişmeler’ oturumunun açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin dijital dönüşüm yol haritasını hazırladıklarını belirterek, “Endüstri 4.0 gerçeğinin gerisine düşmek, bu yeni üretim devrimini ıskalamak gibi bir lüksümüz yok” dedi.

Savundukları bütün politikaların temelinde teknoloji olduğunu belirten Özlü, ‘Endüstri 4.0’ı, Türkiye için bir fırsat olarak gördüklerini vurguladı.

Özlü, şunları söyledi: “Buhar gücünün üretimde kullanılması ile başlayan 1’inci sanayi devrimi, elektriğin üretimde kullanılmasıyla devam eden 2’nci sanayi devrimi, bilgi teknolojileri ve programlanabilir makinelerle birlikte 3’üncü sanayi devrimini yaşadık. Bugün ise artık 4’üncü sanayi devrimini, yani ‘Endüstri 4.0’ı konuşuyoruz. Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre, gelecek 10-20 yıl içerisinde imalat, enerji, tarım ve ulaştırmada çok hızlı ve hatta çok dramatik değişimler olacak. Yine aynı raporda, dijital teknolojilerle bağlantılı olarak büyük data, yeni sanayi internet uygulamaları, akıllı fabrikalar, robotlar, sensörler ve üç boyutlu yazıcılar gibi teknolojik gelişmeler, insanlığın geleceğini belirleyecek. Sadece ABD’de en yüksek ciroya sahip olan 500 kurumun yarıdan fazlası, 2000 yılından sonra kaybolup gitmiştir. Bunun nedeni, dijital evrime, değişime ayak uydurmamış olmalarıdır. Buradan açıkça görüyoruz ki, dünyamız halihazırda dijitale evrilmiş bir dünyadır. Bizler bu evrimin, bu durdurulamaz sürecin, bu kesin gerçekliğin asla gerisinde kalmayacağız ve öncü ülkelerinden birisi olacağız.” 

Endüstri 4.0 sanayi devrimi ve teknolojik gelişmeler

Bakan Özlü’nün ardından Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Endüstri 4.0 Sanayi Devrimi ve Teknolojik Gelişmeler’ oturumunda, üretimde verimliliğin artırılması, değişen üretim yapısı, ileri teknoloji, model fabrika kurulumları gibi konular ele alındı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, model fabrikalar ve işletmelerin verimli hale getirilerek Endüstri 4.0’a uyumlu olması gerektiğini vurgularken, Bosch Endüstri 4.0 ve Dijitalleşmeden Sorumlu Ülke Direktörü Mustafa Ayhan ise, önümüzdeki yılların en mega trendinin ‘bağlanabilirlik’ olacağını ifade etti.

Ayhan, “Örneğin Çin’de yapılan kış olimpiyatlarında 8 milyar insan aynı anda birbirine bağlandı. Bu bağlantılar buluta aktarıldı ve 0.3 saniyede haber ajanslarına ulaştı” dedi. ENOSAD Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı ise, Türkiye’de Endüstri 4.0’ı adlandıran ilk dernek olmaktan gurur duyduklarını dile getirirken, Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyeti Başkanı İhsan Necipoğlu ise endüstriyel bazda veri tabanı oluşturulması gerekliliğine vurgu yaptı.

Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun da talepten ziyade ihtiyaca önem verilerek, hayata değecek üretimlerin önünün açılması gerektiğine dikkat çekti. Oturumun moderatörlüğünü yürüten DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise “Endüstri 4.0’ın nasıl uygulanacağıyla ilgili KOBİ’lerde bir tedirginlik hakim. Bu tedirginliğin giderilebilmesi için konunun iyi anlaşılması ve anlatılması gerekiyor. Dikkat çeken bir diğer konu ise, görüyoruz ki Endüstri 4.0’dan çok, Sektör 4.0 öne çıkıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir