Özlü: Türkiye, rekabet gücü yüksek sektörlere sahip

Türk firmaların yurtdışındaki ortaklıkları ve satın almalarının her geçen gün arttığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "İçtenlikle belirtmek isterim ki ülkemiz artık dünya standartlarında, küresel rekabet gücü olan güçlü sektörlere sahiptir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk ve Arap iş adamlarının karşılıklı olarak kendi ülkelerinde, coğrafyalarında büyük bir itibara sahip olmaları hepimiz için gurur vericidir. Türk iş adamları, sadece bölgemizde değil, tüm dünyada fark oluşturan, dikkati çeken işlere imza atıyorlar." dedi.

Özlü, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile katıldıkları Mersin'deki Divan Otel'de düzenlenen Türk Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin (TURAB) kuruluş yıl dönümü yemeğinde, dernek yönetimine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticari, sosyal, kültürel ilişkilerin daha da pekişmesini arzu ettiklerini belirten Özlü, Akdeniz bölgesinin ve Mersin'in, Arap coğrafyasına yakınlığıyla her alandaki iş birliğinin geliştirilmesini mümkün kıldığını vurguladı.

Özlü, Mersin'in Arap ülkeleri için son derece önemli ve stratejik bir kent olduğunu ifade ederek, "İnşallah Çukurova Uluslararası Havaalanı inşaatı tamamlandığında bu bölge, Arap ülkeleri için daha da cazip hale gelecek." diye konuştu.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada huzuru, güveni ve istikrarı getirdiğini kaydeden Özlü, şunları söyledi:

"Bizim coğrafyamız yüzlerce yıl boyunca huzurun coğrafyası olmuştur. Huzurun güvencesi ise ekonomidir. Ekonomi alanında alacağımız mesafeler huzurumuzu artıracak, bizi birbirimize daha da yakınlaştıracaktır. Tarihsel, kültürel ve dini ortaklıklara sahip olan Türk ve Arap ülkeleri ekonomik anlamda da stratejik ortaklıklar kurmalıdır. Sadece yerel iş birlikleri değil, uluslararası ticari platformlarda da dayanışma içinde olmamız gerekiyor."

Özlü, Türk ve Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri geliştirmenin önemine değinerek, bunun için en büyük görevin iş adamlarına düştüğünü anlattı.

İş adamlarının, girişimcilerin ve firmaların birbirlerini daha iyi tanımalarının ve birçok alanda ortaklıklar kurmalarının son derece önemli olduğuna işaret eden Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk ve Arap iş adamlarının karşılıklı olarak kendi ülkelerinde, coğrafyalarında büyük bir itibara sahip olmaları hepimiz için gurur vericidir. Türk iş adamları, sadece bölgemizde değil, tüm dünyada fark oluşturan, dikkati çeken işlere imza atıyorlar. Türk firmaların yurtdışındaki ortaklıkları ve satın almaları her geçen gün artıyor. İçtenlikle belirtmek isterim ki ülkemiz artık dünya standartlarında, küresel rekabet gücü olan güçlü sektörlere sahiptir. Hem devletimiz hem iş dünyamız ciddi bir sektörel birikim ve tecrübeyle 2023 hedeflerine kenetlenmiştir. Türk ve Arap ülkelerinin özellikle teknoloji alanındaki iş birliği kanallarını sonuna kadar açık tutmaları gerekiyor. Ülkelerimiz sanayi odaklı bir anlayışla daha da büyüyecek daha da güçlenecek."

"Mersin'in işsizlik problemini bitireceğiz"

Bakan Elvan da derneğin ve yaptığı faaliyetlerin uzun ömürlü olması dileğinde bulunarak, TURAB'ın, Türk-Arap ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik yoğun çaba gösterdiğini ve her zaman yanlarında olacaklarını bildirdi.

Özlü ile kentte düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Akdeniz Bölge Toplantısı'na katıldıklarını aktaran Elvan, toplantıda kentin potansiyeli ve imkanlarının yanı sıra Akdeniz bölgesindeki sanayi bölgelerinin ihtiyaçlarını, sorunlarını, hükümet olarak neler yapabileceklerini konuştuklarını ifade etti.

Elvan, bugün katıldıkları etkinliklerde Mersin'e Mega Endüstri Bölgesi, Bilim Merkezi ve Sanayi Müzesi, Model Fabrika ile Tasarım ve İnovasyon Merkezi kurulacağının müjdelerinin verildiğini belirterek, yapımı planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin komisyon kararının imzalanmasının da son müjde olduğunu anlattı.

Kente yönelik yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmalarının istihdama katkısına değinen Kalkınma Bakanı Elvan, şöyle konuştu:

"Mersin'in işsizlik problemini bitireceğiz. Bunu buradan çok açık ve net söylüyorum. Yatırımcılarımızdan çok sayıda talep var şu anda. Yatırımcılarımızın 700 hektara yakın yeni organize sanayi bölgesinden yer alma talebi var. Bu sadece şu aşamada. Bununla ilgili bir, 1,5 yıl önce çalışmaya başladık. İlk önce üçüncü OSB ile ilgili çalışmalarımızı bitirdik ve 98 hektar alanın tüm işlemleri bitti. İnşallah 1 Şubat'tan itibaren yatırımcılara tahsisine başlıyoruz. Bu bir, ikincisi de Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgemizle ilgili 530 hektarlık -yeni bir OSB bu da- çalışmamızı tamamladık. Gerekli yazışmalar, saha tespiti yapıldı, müteşebbis heyeti oluşturuldu, yatırım programına alıyoruz. İnşallah kamulaştırmayı da süratle tamamlayıp 530 hektarlık alanda da inşallah yatırıma başlayacağız."

Elvan, 3 tane OSB'nin olduğu kentte, bir yıl gibi bir sürede 6 yeni OSB'nin çalışmasına başladıklarına işaret ederek, bu yatırımlarla 50 bin kişinin iş sahibi olacağını vurguladı.

Etkinliğe Özlü ile Elvan'ın yanı sıra Mersin Valisi Ali İhsan Su ile TURAB Genel Başkanı Canan Sunay da katıldı.

Özlü ile Elvan, kentteki programları kapsamında Akdeniz Sağlık Sosyal Dayanışma ve Eğitim Vakfı'nın (AKSEV) bir otelde düzenlenen etkinliğine de katıldı.