Pamuk fiyatları 90 sent eşiğini atlamaya hazırlanıyor!

Pamuk piyasaları son haftalarda spekülatif yatırımcının ilgisini çekiyor. Bu da fiyatları yükseltiyor. ICE pamuk fiyatları şu sıralar 80 sent/pound seviyesinin hemen üzerinde. Kısa süre önce 87 sente kadar çıkan fiyatların buralarda tutunması halinde artışın hızlanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Önceki yıllara bakıldığında pamuk piyasasında mart ayının oldukça hareketli geçtiği görülüyor. Pamuk fiyatları zirvesini 2.27 dolar/pound (1 pound=453 gr) ile Mart 2011’de, son yılların en düşük seviyesini ise 55.6 sent ile Mart 2016’da görmüştü. Zirvenin yıldönümüne denk gelen bu ay pamukta yukarı doğru bir hareketlenme yaşanıyor.

Pamuk piyasaları son haftalarda spekülatif yatırımcının ilgisini çekiyor. Bu da fiyatları yükseltiyor. ICE pamuk fiyatları şu sıralar 80 sent/pound seviyesinin hemen üzerinde. Kısa bir süre önce 87 sente kadar çıkan fiyatların buralarda tutunması halinde fiyatlarda 90 sente çıkacağı konuşuluyor.

Arz-talep dengesi fiyatları destekliyor

Yatırımcının ilgisini destekleyen birçok faktör dikkat çekiyor. Öncelikle pamukta arz-talep dengesi fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Küresel pamuk talebi artışta. 2017’de talebin yüzde 5 ile son 5 yıllık ortalama talep artışının iki katı hızda arttığı tahmin ediliyor. Dünya ekonomisindeki iyileşme de sektör açısından olumlu. Hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl güçlü büyüme bekleniyor. Diğer yandan Çin pamuk rezervinden satışlara başladı. İç piyasadaki talebe göre satış miktarını yükseltecek olan Çin’in azalan stoklarını yerine koymak için ithalatını artırması olasığı da fiyatlara yansıyor.

Yurt dışında pamuk fiyatı geçtiğimiz ay gördüğü yüksek seviyelere yeniden ulaştı. Teknik analizler ve üretim verileri fiyatların yükselmeye devam edebileceğine işaret ediyor. Dow Jones - UBS Pamuk Toplam Getiri endeksine göre Mart 2016 sonrasında fiyatların gerilediği dönemlerde bile belli bir fiyat aralığının yüksek seviyelerinde, yükseldiği dönemlerde de aynı şekilde belli bir bandın üst seviyelerinde hareket ettiğini ortaya koyuyor. 2016’nın geri kalanında 77.8 sent düzeyine kadar geldikten sonra geçen yıl 80 sent bariyerini aşan fiyatların bu yıl içinde 90 sent seviyesinin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Pamukta uzun pozisyonların artması da analistlere göre boğa eğiliminin göstergesi.

Türkiye’nin ABD’den ithalatında artış bekleniyor

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) verileri beklenen yükseliş konusunda ipuçları veriyor. Üretim ve stokların azaldığını bildiren USDA ABD’den ithalat talebinde son aylarda görülen artışın fiyatlara destek oluşturduğunu belirtiyor. USDA’nın son raporuna göre 2017/2018 sezonu için küresel üretim beklentisi 121.4 milyon balyadan 121.9 milyon balyaya yükseldi. Ancak talepteki artış da güçlü. Küresel pamuk ticaretinin önceki tahminlerin 600 bin balya üzerine çıkarak 38.8 milyon balya olarak gerçekleşmesi bekleniyor. İthalat açısından en büyük değişim Türkiye’nin talebinde gözleniyor. Türkiye’nin ABD’den alımlarının 300 bin balya artarak 3.8 milyon balyaya çıkacağı tahmin ediliyor. Bangladeş’in talebinde 150 bin, Çin’inkinde 100 bin balya artış öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir