Pasaportlar 'AB uyumlu çipli' olacak

Eskilere göre daha küçük boyutlarda olacak pasaportlarda tüm kayıtlar bilgisayar ortamında tutulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

EDİRNE - Emniyet Genel Müdürlüğünce, Avrupa Birliği(AB) standartlarında çipli pasaportlar hazırlandığı bildirildi.

Edirne Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şube Müdürü Ali Türedi, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği standartlarına göre hazırlanacak ve eskilere göre daha küçük boyutlarda olan pasaportlarda, tüm kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulacağını söyledi. Türedi, süresi biten pasaportlarda uzatma olmayacağını kaydetti.

Yeni pasaportlarda işlemlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılacağını anlatan Türedi, şunları söyledi:

''AB standartlarına göre hazırlanan küçük pasaportların tüm kayıtları bilgisayar ortamında tutulacak. Pasaport üzerindeki çip kişiyle ilgili tüm bilgileri saklayacak. Bu bilgiler özel optik cihazlarla okunacak. İç sayfa yazılımları özel bir makine tarafından yapılıp, kodlanacak. Morötesi ve kızılötesi ışınlarla görülebilecek özellikler taşıyan pasaportların sahtesinin yapılması mümkün olmayacak.''

Yeni pasaportların kullanımının birçok alanda kolaylık sağlayacağını ifade eden Türedi, pasaport sahibinin tüm bilgilerinin gümrük kapılarındaki elektronik ortamda kısa sürede görüleceğini ve işlemlerin daha hızlı ve kısa sürede yapılacağını bildirdi.

Türedi, yeni pasaportların kısa süre içerisinde hizmete gireceğini belirterek eski lacivert pasaportların yerini yeni bordo renkli pasaportların alacağını belirtti.

Çocuklar da pasaport alabilecek

Yaşı kaç olursa olsun herkesin kendi pasaportunun olacağını anlatan Türedi ''Eskiden küçük çocuklar ailesinin refakatinde yolculuk yapabiliyordu. Yeni pasaportların hizmete girmesiyle birlikte yaşı kaç olursa olsun çocuklar için ayrı pasaport çıkacak'' dedi.

Türedi, yeni pasaport almak isteyenlerin müracaatlarını ilçelerden de yapabileceğini fakat pasaportların merkezden alınacağını belirtti.

Taklit edilemiyecek

Birden fazla güvenlik katmanı bulunacak pasaportların sahtesi yapılamayacak. Birçok aşamalı planlanan güvenlik katmanlarında yer alan figür ve resimler, ancak mor ötesi ya da kızıl ötesi ışınlarla görülebilecek.

Pasaportlardaki fotoğraflar pasaport defterine yapıştırma yerine bir yazıcı ve laminasyon cihazıyla yerleştirilecek. Her türlü kimlik bilgilerinin yer alacağı yeni pasaportlara yerleştirilen çiplerde kişilerin parmak izleri de yer alacak.

Yeni düzenleme sayesinde ülkeye giriş ve çıkışlarda herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin pasaport kontrolünden kaynaklanan bekleme süreleri de ortadan kalkacak.