”Pek çok şirketin pay fiyatı nominal değerinin altında”
SPK açıklamasında, İMKB'de işlem gören şirketlerin hisse senedi fiyatlarında önemli düşüşler meydana geldiği kaydedildi
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulundan (SPK) yapılan açıklamada, fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımının, kaydi olarak bir payın İMKB'deki işlem fiyatının düzeltilerek, nominal değerin üzerine çıkmasını sağlayabileceği belirtildi.
SPK açıklamasında, uluslararası finansal piyasalarda yaşanan son dalgalanmalarla birlikte, tüm dünya borsalarında olduğu gibi İMKB'de işlem gören şirketlerin hisse senedi fiyatlarında da önemli düşüşler meydana geldiği kaydedildi. Bu nedenle, pek çok şirketin pay fiyatının nominal değerinin (1 lira) altına düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, mevcut mevzuat nedeniyle sermayeyi temsil eden payların nominal değerinin altında satılmasının mümkün olmadığı kaydedildi.
Açıklamada, "Dolayısıyla anılan şirketlerin halka arz suretiyle nakit sermaye artırımı yapmaları imkanı ekonomik olarak ortadan kalkmıştır. Bu durum nakit sermaye ihtiyacı olan şirketleri zorunlu olarak tahsisli sermaye artırımına yönlendirmektedir" ifadesine yer verildi.
Kurulun, payları nominal değerin altında işlem gören şirketlerin nakit sermaye artırımlarına imkan sağlamak amacıyla halka açık anonim ortaklıklar için fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltım sürecine ilişkin ilke ve esasları belirlediği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Söz konusu ilke ve esaslar çerçevesinde yapılacak fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımları, şirketlerin varlıklarında ve yatırımcıların mal varlığında herhangi bir değişime sebep olmayacak ancak, kaydi olarak bir payın İMKB'deki işlem fiyatının düzeltilerek, nominal değerin üzerine çıkmasını sağlayabilecek. Bu işlemin bedelsiz sermaye artırımlarının tersine işleyen bir süreç olarak tanımlanması mümkündür. Bu işlemde nihai amaç, nakit sermaye artırımına uygun ekonomik ve hukuki koşulların oluşturulmasıdır.
Pay fiyatı nominal değerin altında olan şirketlerin, nakit sermaye artırımları öncesinde bu tür bir sermaye azaltımı yapmalarının, şirketlerin halka açıklık oranlarının muhafazasını ve sermayenin tabana yayılmasını sağlayacağı düşünülmektedir."