”Perakende cirosu 160 milyar doları geçti”

AMDP Başkanı Oral, perakende sektöründeki istihdamın yaklaşık 2,8 milyona ulaştığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği (AMDP) Başkanı Nuşin Oral, Türkiye'de 2008 yılı toplam perakende cirosunun 160 milyar doları geçtiğini ve perakende sektöründeki istihdamın yaklaşık 2,8 milyona ulaştığını bildirdi.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneğinin (AYD) düzenlediği "1. AVM Yatırımları Konferansı"nda konuşan Oral, 2008'in, tüm dünyadaki perakende satışlarında dalgalanmaların yaşandığı bir yıl olduğunu söyledi.

Oral, ABD perakende sektörünün 2008 yılını, yüzde 2,5 büyüyerek 3,6 trilyon dolarla kapattığını, İngiltere perakende sektörünün de yüzde 3,2 büyüdüğünü belirterek, "Euro bölgesi için ise 2008 yılı çok parlak geçmedi. Buradaki perakende satışları, yılı yüzde 1,7'lik bir azalmayla kapattı. Hindistan ve Çin'de ise inanılmaz artışlar yaşandı. Hindistan perakende sektörü, 2008 yılını yüzde 30 büyüyerek 400 milyar dolar ciro ile kapattı. Çin perakende sektörü ise yüzde 21 büyüyerek, 2008 yılını 1,6 trilyon dolarla kapattı" şeklinde konuştu.

Krizin sonrasında perakende satışlarında sektörün umutsuzluğa kapıldığını ifade eden Oral, 2009 yılının, beklenenin aksine biraz ışık gösterdiğini söyledi. Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de perakende sektörü, 10 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında çok yol kat etti ve Türkiye'nin 4'üncü büyük sektörü oldu. Perakende sektörleri arasında da dünyada 10'uncu, Avrupa'da 7'nci büyük perakende sektörü haline geldi. 2008 yılı toplam perakende cirosu 160 milyar doları geçti ve perakende sektöründeki istihdam yaklaşık 2,8 milyona ulaştı. Organize perakendenin de bundan aldığı pay 60 milyar dolar..."

Tüketici güven endeksinin 2008'in son çeyreğinde tüm dünyada yara aldığını dile getiren Oral, ciroların da tüketici güven endeksine bağlı olarak düştüğünü, ancak yavaş yavaş toparlanmaya başladığını ifade etti.

İstanbul'da 71 olmak üzere tüm Türkiye'de 206 alışveriş merkezine ulaşıldığını kaydeden Oral, "Bu rakamlar, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyinin tüm dünyada 2 sene önce yeniden derlediği alışveriş merkezlerinin tanımına göre bulunmuştur. Alan olarak ise yaklaşık 4,8 milyon metre kareye ulaşmış durumdayız. 2007'deki yatırımlar 10 milyar dolar seviyelerinde. Çok ciddi yatırımlar yapıldı. Ancak, şu an en önemli sorunumuz sermaye" diye konuştu.

"1 taşla 3-5 kuş vurmamız lazım"

Konferansta konuşan Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane de perakendeye bakış açılarının bir "ekosistem" mantığı olduğunu söyledi.

Nane, bu ekosistemin değişik oyuncuları olduğunu belirterek, "Merkezinde tüketici olmak üzere, mağaza sahipleri, alışveriş merkezi yatırımcıları, bankalar, belediyeler, basın... Hepimiz, ortadaki tüketiciye değer yaratmak için perakendecilik şapkası altında bir araya gelmiş kurumlarız" şeklinde konuştu. 

Elektronik sektöründe, hatta tüm sektörlerde daralma olduğunu dile getiren Nane, bunun nedeninin, ekosistemde ortadaki kümeyi oluşturan tüketicinin gelirinde azalma olması veya gelirde azalma olacak diye "kasmaların" başlaması olduğunu ifade etti.

Bu durumun, tüketici psikolojisinden kaynaklandığını dile getiren Nane, "Bunun aşılması lazım. Bunun aşılacağı sektörlerde biz nispeten diğer sektörlere göre daha avantajlıyız. Çünkü elektronik, hayatımızda ekmek-su gibi ayrılmaz bir parça oldu" diye konuştu.

İnsanların kriz ortamında kendilerini mutlu hissetmek için ufak da olsa elektronik eşyalar aldığına dikkati çeken Nane, ABD'de bir perakendecinin, kriz döneminde oyun ve film ile satışlarını yüzde 30 artırdığını anlattı.

Mehmet Nane, sözlerini şunları ekledi:

"Ekosistemin sağlıklı beslenebilmesi için bizim biraz da bilimsel yaklaşmamız, eldeki verileri iyi yorumlamamız lazım. Bizim elimizde sonsuz bir kurşun yok. Havadan kuş geçer gibi, oyun oynar gibi sürekli otomatik tarayamayız. Hele ki kriz ortamlarında bunu hiç yapamayız. Bizim 1 taşla 3-5 kuş vurmamız lazım. O yüzden de bilime, rakamlara ihtiyacımız var. Bunu etkin kullanmalıyız."