Perakende satış hacmi ve cirosu düştü
Perakende satış hacmi ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6; cirosu ise yüzde 1,5 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Ocak ayı Perakende Satış Hacim Endeksi'ni açıkladı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,6 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,0, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4,0 azaldı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 5,9 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 3,3 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,3 azaldı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 7,1 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 7,7 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,7 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,5 azaldı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 11,6 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 3,3 arttı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,7 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 16,8 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 22,3 azaldı.
Ciro bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,0 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,7, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7,2 azaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 14,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 9,0 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,8 azaldı.