Perakendeye 'uyarı' darbesi

Suruç’taki canlı bomba eyleminin ardından terörün büyük kentlere de yayılacağı ihbarları üzerine polis halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde önlemlerini artırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ - İSTANBUL

Suruç’taki canlı bomba eyleminin ardından yayılan ihbar mesajlarının da etkisiyle İstanbul polisi halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde meydana gelebilecek saldırılara karşı önlemlerini artırdı, perakendeciler tedirgin oldu. Uyarılarda konu edilen metro istasyonlarının çoğu AVM’lere açılıyor. Sektör temsilcileri uyarılar nedeni ile AVM ziyaretçi sayılarında bir düşüş bekliyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, AVM ziyaretçi sayılarında şu an için bir düşüş olmadığını söyledi. Ancak söz konusu uyarıların bir düşüşe yol açabileceğini dile getiren Belgü, “Şu an normal seyrinde devam ediyor. Ancak bu saldırı uyarısı etkili olur. Tedirginlik ziyaretçi sayılarında düşüşe yol açabilir” dedi. 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ise hem bayram satışlarından hem de sonrasında tüm BMD markaları olarak oldukça memnun olduklarını anlattı. Kariyo, “Bayram sonrasında satışlar durmadı, tam aksine tam hızıyla devam ediyor. Şu ana kadar durgunluk ya da olumsuzluk emaresi yok. Ancak uyarılar satışları ve AVM ziyaretçi sayılarını olumsuz olarak etkileyecektir. Ama bu bir dalgadır, gelir gider. İnsanlar bir şey olmadığını gördüğünde bu tedirginlik aynen geldiği gibi gider. Temennimiz bu gibi gerilimlerin çok yaygınlaşmamasıdır. Çok panik havası yaratmamak gerekir” şeklinde konuştu. 

AVM’lere girişler azaldı 

Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız da satışlar açısından son bir ayın bayram öncesi hareket nedeniyle nispeten biraz iyi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Haziran ayı biraz toparlandı. Biz Beta olarak sektörün geneline göre biraz daha iyiyiz. Ama sektörde hâlâ genel bir sıkıntı var. Bunu AVM’lerin trafiğinden anlayabiliyoruz. Ortalama 500 kişinin girdiği bir mağazaya artık ortalama günde 200-300 kişi giriyor. AVM’lerde yapılan yiyecek-içecek satışları dahi düştü. Müşteriler cebindeki parayı harcamıyor. Bütün perakendecilerin ortak problemi budur.”

Bu konularda ilginizi çekebilir