Petrol fiyatları kolay kolay 50 $'a inmez

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, 2013'te petrol fiyatlarının 50 dolara düşeceği tahminlerini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, petrol fiyatlarının çok kısa bir süre içerisinde 50 dolarlara inmesinin kolay olmadığını belirterek, "Ama bununla birlikte şu anki petrol fiyatlarının da hem Türkiye hem Avrupa hem de Asya için çok yüksek olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
Birol, Türkiye'deki kayagazı rezervlerinin şu anki durumuyla ülkenin dengelerini bugünden yarına ciddi olarak değiştirebilecek seviyede olmadığını da kaydetti.
 
Birol, 2013'te petrol fiyatlarının 50 dolara düşeceği tahminlerine ve Türkiye'nin kayagazı rezervlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu. Saxo Bank tarafından yayımlanan bir raporda, ABD'deki doğalgaz devriminin de etkisiyle 2013'te petrol fiyatlarının 50 dolara kadar gerileyeceği öngörüsüne yer verildiğinin hatırlatılması üzerine Birol, "Petrol fiyatlarının çok kısa bir süre içerisinde 50 dolarlara inmesinin kolay olmadığını düşünüyorum. Ama bununla birlikte şu anki petrol fiyatlarının da hem Türkiye hem Avrupa hem de Asya için çok yüksek olduğunu, çünkü ekonomik toparlanmanın önünde çok ciddi bir engel olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
 
Birol, dünyadaki enerji dengelerini değiştireceğini söylediği kayagazının Türkiye'deki durumuna ilişkin ise, "Türkiye'de belirlenmiş kayagazı rezervleri var. Ama şu anki durumuyla bu rezervler Türkiye'nin dengelerini bugünden yarına ciddi olarak değiştirebilecek bir seviyede değil maalesef" yorumunu yaptı.
 
Bu arada, Danimarka merkezli Saxo Bank'ın 2013 yılı tahminlerinin yer aldığı raporda, ABD'de kayagazı sektöründeki gelişmiş üretim teknikleriyle ham petrol varil fiyatının 2013 yılında 50 dolara kadar düşebileceği iddia edilmişti.