”Peugeot'un yatırımını Türkiye'ye çekeceğiz”

TAYSAD Başkanı Burhanoğlu, sektörün ilk yarı yıl performansının değerlendirildiği basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, Peugeot'un yatırım planı konusunda, "Yetkililer bizimle görüşmeye, detaylı analizlere girmeye başladılar. Biz bu işin peşini bırakmıyoruz. Bu yatırımı Türkiye'ye çekeceğiz" şeklinde konuştu.

Burhanoğlu, sektörün ilk yarı yıl performansının değerlendirildiği ve TAYSAD projelerinin paylaşıldığı basın toplantısında, TAYSAD'ın yan sanayi sektörünün yüzde 70'ini temsil ettiğini, otomotiv sanayindeki toplam 30 milyar dolarlık iş hacminin 9 milyar dolarının TAYSAD üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

TAYSAD'ın bir süredir "Projeler Türkiye" sloganını benimseyerek çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatan Burhanoğlu, otomotiv sanayinin milli ve öncelikli sektör olmasını istediklerini anlattı.

Son 2-2,5 yıllık dönemde otomotiv sanayinin hak ettiği liderlik konumuna eriştiğini ve ön plana çıktığını dile getiren Burhanoğlu, bunun devamlılığını sağlamanın önemine dikkati çekerek, çıkan Ar-Ge yasasının tanıtımının iyi yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de otomotiv yan sanayinin de dikkati çektiğini belirten Burhanoğlu, "Kim Türkiye ile ilgileniyorsa peşinden koşuyoruz" dedi.

Mercedes'in de TAYSAD'ı, otomobillerle ilgili parçalar konusunda birlikte nasıl çalışabileceklerini anlamak üzere Stuttgart'a davet ettiğini anlatan Burhanoğlu, "Bu bizim için gurur verici. Mercedes, Türk otomotiv yan sanayini seçiyor ve çalışmak istiyor. Biz de onlardan Türkiye'de Ar-Ge yatırımında bulunmalarını istedik. Ar-Ge Yasasını her gittiğimiz yerde anlatıyoruz" dedi.

"İç pazarın canlanması önemli"

Konuşmasında iç pazardaki duruma da değinen Burhanoğlu, uzun süredir ilk kez ihracat rakamlarında düşüş görüldüğünü hatırlatarak, bu durumun sanayiyi ciddi şekilde etkilemeye başladığını bildirdi.

Önceki yıllarda içeride yaşanan dalgalanmaların ihracat ile aşıldığını, şimdi ise dış pazarlardaki durgunluğun iç pazarın canlandırılmasıyla aşılabileceğinin altını çizen Burhanoğlu, iç pazarın canlanmasına ilişkin çeşitli kampanyalar ve vergi avantajlarının sunulmasının önemine işaret etti. Burhanoğlu, bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile görüştüklerini, Çağlayan'ın da kendilerine, konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ileteceğini söylediğini anlattı.

İlk yarıda satılan otomobillerin ağırlıklı olarak işal modellerden oluştuğunu, bunun tersine çevrilmesi durumunda üretim miktarlarının yüzde 8-10 oranında artabileceğine değinen Burhanoğlu, özellikle Uzak Doğu'dan gelen ve haksız rekabete neden olan radyatör, amortisör, debriyaj ve jant gibi ürünlerle ilgili olarak da TAYSAD'ın çalışmalarını sürdüğünü söyledi.

Burhanoğlu, yerli üretime teşvik verilmesi gerektiğini savunduklarını dile getirerek, aksi takdirde üretimin sıkıntıya girebileceğini bildirdi. Hayallerinin, üretimi Anadolu'ya yayabilmek olduğunu anlatan Burhanoğlu, "Neden Anadolu'da bir Çin yaratmayalım?" şeklinde konuştu.

"Vergi konusunda umudumuz yok"

Rusya'nın otomotiv konusunda son dönemde önemli bir pazar konumuna geldiğini de hatırlatan Burhanoğlu, ülkenin yatırım anlamında dezavantajlar içermesine rağmen, pazarının büyüklüğü nedeniyle yatırımcıların sırada olduğunu anlattı. Burhanoğlu, "Türkiye'deki iç pazarı hareketlendirirsek, otomotiv sanayi, ihracat ve dövizden etkilenen sanayi olmaktan çıkar, yatırım konusunda dikkatleri çeker" dedi.

Bir gazetecinin, iç pazarın hareketlendirilmesine yönelik hükümete önerileri olup olmadığı konusundaki sorusu üzerine Burhanoğlu, bu işin bir alış veriş olduğunu söyledi. Vergi avantajından dolayı hafif ticari araç satışlarındaki artışa dikkati çeken Burhanoğlu, "Vergi teşviki konusunda umudunuz var mı" şeklindeki soru üzerine ise, "Umudumuz yok. Yediveren gülüyüz. Ancak belli yaş araçların trafikten çekilmesi gibi başka uygulamalar yapılabilir" dedi.

Peuoget  yatırımı

Ömer Burhanoğlu, otomotiv sektöründe Türkiye'ye yapılması düşünülen yeni yatırımlar konusunda da bilgi verdi. Peuoget'un yatırımında, işin biraz daha ciddiye döndüğünü dile getiren Burhanoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye Peugeout'un yatırım yapmayı planladığı 2 ülkeden biri konumuna geldi. Yetkililer bizimle görüşmeye, detaylı analizlere girmeye başladılar. Biz bu işin peşini bırakmıyoruz. Onlara, yan sanayi olarak her türlü imkanı sağlayacağımızı söylüyoruz. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz şu an Fransa'da... Bu yatırımı Türkiye'ye çekeceğiz. Daha önce kaçırdığımız Hyundai yatırımına benzemeyecek. Hem yan sanayi olarak hem de hükümet nezdinde bunu ülkemize çekmeyi çok arzuluyoruz."

Yatırım konusunda 1-2 tane daha düşünce bulunduğunu belirten Burhanoğlu, Türkiye'ye yatırım çekme konusunda olanakların sonuna kadar zorlanacağını ve bir uğraş içinde olacaklarını söyledi. Burhanoğlu, Peugeout'un yatırım planı konusunda gazetecilerin soruları üzerine, Peugeot'un ilk başta 4 ülkeyi düşündüğünü, sonrasında ise Polonya ile Türkiye'nin öne çıktığını, Türkiye'nin Polonya'ya göre daha avantajlı bir konumda olduğunu düşündüklerini söyledi.

TAYSAD Genel Sekreteri Özlem Gülşen de, TAYSAD'ın Mercedes ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Görüşmeye, 26 TAYSAD üyesinin katıldığını belirten Gülşen, binek ve ticari modellerde gövde ve şasi parçalarıyla ilgili olumlu gelişmeler sağladıklarını anlattı.

Gülşen, Türkiye'de otomotiv sanayinde yapılan yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırımın 300 milyon dolarlık kısmının yan sanayi tarafında gerçekleştiğini bildirdi. TAYSAD'ın çalışmalarını başka ülkelerdeki benzer derneklerin çalışmalarıyla kıyasladıklarını anlatan Gülşen, üyelerden veri toplama konusunda sıkıntı yaşadıklarını, bunun yasal bir zorunluluk olmasını sağlamak adına girişimlerde bulunacaklarını söyledi.