Peynirde yeni dönem bugün başladı

Peynirde üretimi ve satışı değiştiren yeni standartlar bugün yürürlüğe girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni peynir standartları 2016 itibariyle yürürlüğe girdi. Düzenleme gereği, etiketlerde "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir" ile "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek ve en az 120 gün süreyle olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirindeyse "eski" ifadesi kullanılabilecek.

Peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartları belirleyen düzenlemenin uygulamaya girmesini vatandaşlar olumlu karşıladı. Peynirdeki tuz ve yağ oranı ile etiket bilgilerine ilişkin yeni standartları belirleyen düzenlemenin uygulamaya girmesi olumlu karşılandı.

Peynir üretimi ve perakende satış yapan iş yerleri uygulama kapsamında hazırlıklarını tamamladı. Süt ve süt ürünleri satışı yapan Remzi Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peynire ilişkin yeni standartları belirleyen uygulamanın gerekli ve yerinde olduğunu söyledi.

Vatandaşın sağlığını koruyan uygulamaları desteklediklerini belirten Akgün, şunları kaydetti: "Bu uygulamalar, doğru ve gerekli. Peynirin etiketinde ürünün bilgileri yer alacak. Üretim ve son kullanma tarihi ile tuz oranı da uygulama kapsamında peynirin etiketinde yazacak. Öte yandan, tuz oranındaki belirleme, tansiyon ve benzeri hastalıkları olanlar için yararlı olacak. Alışverişe gelen vatandaşlarımız, bizden ısrarla tuzsuz peynir istiyor, biz de ayrıca hiç tuz olmayan peynir bulunduruyoruz. Bu uygulamayla her şeyin etiketli olması, müşterimizi de alacağı ürün konusunda tatmin edecek."

Yeni düzenleme

Uygulamayla peynir üretiminde, türüne göre değişmek üzere, kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Düzenleme gereği, etiketlerde "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir" ile "çiftlik peyniri" gibi nitelemelere yer verilmeyecek ve en az 120 gün süreyle olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirindeyse "eski" ifadesi kullanılabilecek.