Pfizer, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile ''Mutabakat Zaptı'' imzaladı
Biyofarmasötik şirketi Pfizer, ilaç sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek
İSTANBUL - Biyofarmasötik şirketi Pfizer, ilaç sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek üzere, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile ''Mutabakat Zaptı'' imzaladı.
Pfizer'den yapılan açıklamada, anlaşmayla Pfizer'in Türkiye'deki Ar-Ge faaliyetlerini nitelik ve nicelik açısından derinleştirmesi ve Türkiye'de ilaç alanında inovasyon çalışmalarını destekleyecek bir ortamın geliştirilmesine yönelik karşılıklı niyet ve vizyonların imza altına alındığı bildirildi.
Pfizer Üst Yöneticisi (CEO) Jeff Kindler de konuya ilişkin değerlendirmesinde, mutabakat zaptı ile ilaçta Ar-Ge çalışmalarına Türkiye'de destek vermeyi amaçladıklarını ve bu konuda ilk somut adım olarak Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te bir Ar-Ge Birimi kurduklarını belirtti.
Pfizer'in Türkiye'de bugüne kadar 14 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaptığını ve bu miktarı artırmak amacıyla bir köprü kurmayı istediklerini ifade eden Kindler, imzaladıkları anlaşmanın, hem Türk bilim adamlarının çalışmalarını dünya ilaç Ar-Ge ağına kazandırmak, hem de Türkiye'ye ekonomik katma değer sağlayarak ilaç alanında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini artırmak adına büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kindler, artık Türkiye'de, uluslararası bir ilaç şirketinin, dünya sağlığına katkıda bulunacak araştırma faaliyetleri için bilim adamlarıyla iş birliği yapmaya hazır olduğunu bildirdi.
Türk hükümetinin, Ar-Ge konusunda sektörün önünü açmaya yönelik icraatlarını takdirle karşıladıklarını ve özel sektör olarak desteklediklerini belirten Jeff Kindler, şunları kaydetti:
''Türk tıp dünyası ve bilim adamları ile güçlerimizi birleştirmek ve bir sinerji yaratmak üzere yola çıktık. Bugünden sonra, Pfizer olarak Türk bilim dünyası ile ortak ilgi alanlarımızda fırsatları kollayacağız. Bu süreci Hacettepe Üniversitesi Teknokent'te kurduğumuz Pfizer Ar-Ge Birimi ile koordine edeceğiz. Ümidimiz, diğer Türk üniversiteleriyle de benzer işbirliklerini hayata geçirebilmek. Hastaların ihtiyaç duyduğu yeni tedavileri keşfetmek. Ekonomik kalkınmaya fayda sağlamak adına, Türk bilim adamlarının çalışmalarını büyük bir heyecanla bekliyoruz.''
"Türk ilaç ve sağlık sektörü ciddi potansiyel taşıyor"
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise 2008–2012 yılları arasında öngörülen yıllık yüzde 13'lük büyüme oranını devam ettirmesi beklenen Türk ilaç ve sağlık sektörünün üretim, tüketim ve Ar-Ge faaliyetleri açısından ciddi potansiyel taşıdığını ifade ederek, 2002–2007 yılları arasında Türkiye'de Ar-Ge yatırım harcamalarının yüzde 143 oranında artış gösterdiğini hatırlattı.
Dünyada yüksek oranda Ar-Ge yatırımı çeken ilaç sektörünün, inovasyon ve Ar-Ge odaklı büyüme modeli için stratejik bir alan olduğuna işaret eden Korkmaz, şunları belirtti:
''Dünya ilaç devi Pfizer ve Hacettepe Üniversitesi, ülkemiz için büyük bir fırsat yaratmıştır. Stratejik, katma değeri yüksek Ar-Ge yatırımlarının önünün açılması ve fikri mülkiyet haklarının korunması konuları Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak bizim de öncelikli gündem maddelerimiz arasında yer almaktadır.''