”Pirinç fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket beklemiyorum”
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, Ramazan ayı öncesinde pirinç piyasasındaki son durumu değerlendirdi
İSTANBUL - Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Ramazan ayında pirinç fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket beklemediğini söyledi.
Ramazan ayı öncesinde pirinç piyasasındaki durumu değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, normalde ramazan hazırlığının bir ay öncesinden başlamış olması gerektiğini, bu sene böyle bir hazırlık görmediklerini belirterek, tüketicilerde kapatma davası ile başlayan tasarruf eğiliminin hala devam ettiğini ve gıda fiyatlarındaki artışın, dar gelirli vatandaşların bütçesini zorlayacak derecede gerçekleştiğini bildirdi. Önceki senelerdeki tüketim düzeyini yakalama şansının bulunmadığının altını çizen Erdoğan, "Pirinç tüketiminde geçen senenin bu dönemine kıyasla yüzde 20 civarında bir gerileme olduğunu düşünüyoruz. Pirinç fiyatları, nisan-mayıs aylarında ulaştığı tepe noktasından yüzde 20 civarında gerileme gösterdi" dedi.
"Ramazanda insanlar gıda fiyatlarına odaklanıyor"
Türkiye'nin pirinçte piyasa belirleyici bir ülke konumunda olmadığına işaret eden Erdoğan, 550 bin ton civarında tüketim, 350-400 bin ton civarında üretim gerçekleştirildiğini, pirinç fiyatlarında Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden ziyade dünyaya bakmak gerektiğini, dünyada pirinç üretiminin bu yıl geçen seneye göre yüzde 1 civarında fazla olması beklentisi taşıdıklarını aktardı. Ramazan ayında pirinç fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket beklemediğini kaydeden Erdoğan, "Pirinç özelinde tüketimde gerileme var. Genel olarak da eski Ramazan hareketlerini görmüyoruz" dedi.
Bu yıl pirinç ekilen alanlarda azalma olduğunu, ancak ağustos ayında havalar iyi gittiği için açığın kapatılacağı görüşünde olduğunu dile getiren Mehmet Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bütün gıda fiyatlarının artışının günahını pirince yükledik. Tüketicide pirinç çok pahalı bir ürünmüş gibi bir algılama oluştu. Halbuki öyle değil. Pirinçle diğer ürünlerin paritesine baktığımızda, parite anlamında pirinç hala ucuz. Ucuz da olsa insanlar pahalı gibi algılıyor ve tüketici davranışlarında algılama da önemli."
"Yıllık üretim 150 bin tona geriledi"
Kırmızı mercimekte yaşanan fiyat artışlarına da değinen Erdoğan, Güney Doğu bölgesinde yaşanan sert kuraklığın büyük bir üretim kaybına neden olduğunu, yıllık üretimin 450 bin tondan 150 bin tona kadar gerilediğini, fiyatların bir süre sonra daha makula doğru geleceğini, ancak hiçbir zaman eski fiyatlarına gerilemeyeceğini söyledi. Erdoğan, Sezon Pirinç'in 2008 hedeflerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için eylül ayını beklediklerini, genel olarak perakende sektörünün de umutlarının son çeyreğe kaldığını kaydetti.
Sezon Pirinç'in 110 bin ton üretim kapasitesi ve 50 bin ton yıllık satışları bulunduğunu belirten Erdoğan, planladıkları yatırımlar hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu:
"Katkılı ürünler için 2,5-3 milyon euro yatırım planlamıştık. Ama onu beklemeye aldık. Bu yıl sonu değerlendirmesini görmek istiyoruz. Ayrıca çeltik kabuğundan elektrik enerjisi üretimi için 3 milyon euro yatırım planlıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) bir kamulaştırma talebinde bulunduk. Onu bekliyoruz. Diğer tüm hazırlıklarımız tamam. Bu yatırımı, kamulaştırma tamamlandıktan sonra 8 ay içinde realize edebiliriz."
Sektörde bundan sonra konsolidasyon olacağını, yalnızca paketleme yapan firmaların yok olmaya başlayacağını, üretici konumda olmayanların sistemin dışına çıkacağını öngördüğünü ifade eden Erdoğan, özellikle İtalyan firmalarından bazı ortaklık teklifleri bulunduğunu bildirdi.