Pirinçsiz beslenmeye üreticiden itiraz

İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Yalçın Yılmaz, tüketicilerin özellikle diyetisyenlerin pirinç konusundaki yönlendirmelerinden etkilenerek sağlıklı beslenme yollarından uzaklaştıklarını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP / İZMİR 

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Yalçın Yılmaz, tüketicilerin özellikle diyetisyenlerin pirinç konusundaki yönlendirmelerinden etkilenerek sağlıklı beslenme yollarından uzaklaştıklarını savundu. Bebek mamalarının bile pirinçten yapıldığını belirten İTB Meclis Üyesi Tevfik İpçi ise böyle bir besini “Tüketmeyin” demenin hata olduğunu söyledi. 

Geçtiğimiz yıl tüm ürünlerde olduğu gibi pirinçte de rekolte düşüklüğü yaşandığını kaydeden Yılmaz “Pirinçte yüzde 50’ye yakın kayıp var. Bu nedenle pirinç arayışlarına girildi. Her tür pirinç Türkiye’ye girmeye başladı. Bulgaristan, Yunanistan, Hindistan gibi ülkelerden ithalat yapıldı. Pirince karşı bir tüketim azalması da var” dedi. Yılmaz, ithal pirincin yerliyle karıştırılmasının da tüketimi azalttığını belirterek, “Bizim yerli pirincimiz ağızda eriyip giderken yabancı diri kalıyor. Karışım yapılan pirinçle bizimkinin pişme zamanı, kimyası farklı. Bu nedenle insanlar pirinçten uzaklaşıyor. İthal pirinç gelebilir ancak bu bizim damak tadımıza uygun İtalyan ve Amerikan pirinci olmalı. Hindistan ve Pakistan pirinci uygun değil” dedi. 

‘Pirince saldırı başladı’ 
Son 3 yıldır pirince planlı bir saldırı başladığını belirten İpçi ise özellikle diyetisyenlerin pirinci sağlığa zararlı ürün olarak yansıtmasından yakındı. İpçi, şunları söyledi: “Her şeyin fazlası zararlıdır. Pirinç hangi hastalığı olana zararlı? Çocuklara zararlı mı, faydalı mı? Araştırılmadan vitamin açısında en zengin tahılların başındaki pirinç özellikle diyetisyenler tarafından kötüleniyor. Böyle olunca insanlar bu gıdaları tüketmemeye, üretici ürününü satamamaya başlıyor ve çiftçi ekmekten vazgeçiyor. Daha sonra ithalat başlıyor. Öte yandan pirinç alerjen değildir. Bütün bebek mamaları pirinçten yapılır. Bunları nasıl açıklarsınız? Pirinç enerji ve vitamin deposudur. Tansiyonu dengeler.” 

Asya kıtasının pirinçle beslendiğini de hatırlatan İpçi, “Uzakdoğu’da kilo problemi yok. Zayıf insanlar. Bizim ana besin maddemiz ise buğday ve bizde kilo problemi var. Burada tamamen pişirme şekilleri ön plana çıkıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir