Piyasada 'coşku' ne kadar sürecek?
'Tek başına iktidar' coşkusunun yaşandığı piyasalarda pozitif havanın bir süre daha sürmesi bekleniyor. Ancak iyimser senaryonun önünde kısa ve orta vadeli engeller var.
Genel seçim sonuçlarının siyasi ve ekonomik istikrara işaret etmesinin ardından piyasalarda tek başına iktidar coşkusu yaşanıyor.
Genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre AK Parti'nin tek başına iktidarı elde etmesinin ardından döviz kurları ve tahvil faizleri sert düşerken, BIST 100 endeksi, büyük banka paylarının yüzde 14'lere varan yükselişlerinin etkisiyle son 4 ayın en yükseği olan 84.354 puana kadar çıktı.
Bankalararası piyasada güne sert düşüşle başlayan dolar, bu sabah TL karşısında 2,7582 ile 31 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine gerileyerek yaklaşık yüzde 5 kayıp verdi. Euro/TL ise cuma günkü kapanışına göre yüzde 5'in üzerinde azalışla 3,0433'e gerileyerek yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesi gördü.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yeni haftaya sert düşüşle başlayarak yüzde 9,60 ile yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesine gerildi.
TL varlıklar coştu
Analistler, resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin iktidarı tek başına elde etmesinin siyasi ve ekonomik istikrarın yeniden tesisi için önemli olduğunu belirtiyor.
TL varlıklara olan talebin artması ile piyasalarda bahar havasının yaşandığını ifade eden analistler, Türk Lirası'nın yüzde 50 dolar yüzde 50 eurodan hesaplanan döviz sepetinin yılı 2,94 seviyesinde tamamlayabileceğini öngörüyor.
Analistler, yıl sonunda Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci adımları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım süreci ve iki bölge arasında ABD'den yana büyüme dinamiklerinin euro/dolar paritesinin 1,05 seviyesine doğru çekilmesini sağlayabileceğini ifade ediyor.
Bu senaryo dahilinde sene sonunda euro/TL'nin 3,00 ve dolar/TL'nin de 2,86 seviyelerinde olabileceğini öngören analistler, istikrar kazanan TL'nin kur geçirgenliği üzerinden TCMB politikalarına yardım edeceğini kaydetti.
Gelecek yılda faizlerin daha istikrarlı seyredeceğini, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasından ödün vermeyeceğini ve verim eğrisinin normalleşerek yüzde 10'un altında olacağını tahmin eden analistler, BIST 100 endeksinde pozitif havanın süreceğini öngörüyor.
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen:
Hükümetin uygulayacağı politikalar önemli
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, küresel risk iştahının güçlü olduğu bir konjonktürde, politika cephesindeki belirsizliğin çözülmesinin Türkiye piyasalarında Borsa İstanbul için 85.000, dolar için 2,80 ve on yıllık tahvillerde yüzde 9 seviyelerini hedefleyen bir yükselişi tetikleyebileceğini ifade etti.
Ancak bu iyimser senaryonun önünde kısa ve orta vadeli engeller olduğuna işaret eden Gürleyen, şunları kaydetti:
"Kısa vadeli engeller şöyle; Fed yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalar, olası bir faiz artırımı için aralık ayının halen potada olduğunu göstererek küresel risk iştahını bozabilir. İki yıllık ABD tahvilleri geçtiğimiz hafta 10 baz puana yakın artarak yüzde 0,72'ye ulaştı. ABD ekonomisinden gelen verilerin güçlenmesi durumunda Fed'in aralık toplantısında faizleri artırma ihtimali yüzde 50'nin üzerine çıkarak gelişmekte olan piyasalarda yeni bir satış dalgası yaratabilir."
Orta vadeli engellere değinen Gürleyen, büyümede kalıcı yavaşlama sinyallerinin geldiği, enflasyon dinamiklerinin bozulduğu ve yapısal reformların uzun süredir askıya alındığı bir ortamda AK Parti hükümetinin uygulayacağı politikaların büyük önem taşıdığını vurguladı.
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte:
Dolar/TL'de satışlar 2,76-2,78 bölgesinde karşılandı
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise Türk lirasının dolara karşı trend desteğinin üzerine satın alındığını ancak bu alımların devamının gelmediğini ifade etti.
Dolar/TL'de 2,78 seviyesinin uzun zamandır izledikleri trend desteği olduğunu dile getiren Ökte, "4 partili meclis ve tek parti hükümeti, Türk lirasında dolara karşı trend desteği üzerine alımlara neden oldu. Ancak dolar/TL'deki satışların 2,76-2,78 bölgesinde karşılandığını ve dolarda bu seviyelerden Türk lirasına karşı uzun pozisyonlar açıldığını görmekteyiz" dedi.
Orta vadede, dolar/ TL'de 2,78'in altında 200 günlük ortalama olan 2,7238'in hedef olacağını kaydeden Ökte, Suruç terör saldırısı anında işlem gören 2,6685 seviyesinin ise psikolojik açıdan kritik destek kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Ökte, şunları kaydetti:
"Ancak Türk lirasında bu seviyede bir güçlenmeyi dolar endeksi (DXY) dinamiklerine bakarak şu anda beklemiyorum. Fed faiz artırımlarının Aralık 2015 ya da Mart 2016 başlayacağı fiyatlaması devam ediyor. Dolar endeksinin 98,3 direncini yukarı kıracağı fiyatlaması ise dolar/TL'de ilk 2,8645 hedefini gösteriyor. Bu hedef Suruç terör saldırısı günü dip seviyesi (2,6539) ile tüm zamanların en yüksek seviyesi (3,0752) Fibonacci yüzde 50 geri dönüş seviyesi idi."
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı:
Borsa'da 90.000 görülebilir
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, seçim sonuçlarıyla önemli bir politik belirsizliğin ortadan kalktığını ve bu durumun piyasalar için çok olumlu olacağını belirtti.
Kanlı, politik belirsizliğin piyasa oyuncularında temkinli olma ve dolayısıyla olumsuzu görüp olumluyu göz ardı etme eğilimine yol açtığını anımsatarak, gelecek dönemde gerileyen cari açık ve düşük emtia fiyatları ile birlikte Türkiye algısında bir iyileşme görüleceğini ifade etti.
Politikada normalleşmenin devam etmesiyle TL ve Türk finansal varlıklarının olumlu etkileneceğini dile getiren Kanlı, "TL'de 2,75-2,80 aralığında bir sürece gidebiliriz, yıl sonu tahminimiz ise 2,85 seviyesinde. Borsa'da kurdaki değer kaybı ve bankaların hali hazırda oldukça ucuz olmasıyla 90 bine doğru bir hareket görebiliriz. Bu seviyelerin üzerine çıkabilmemiz için genel olarak gelişmekte olan ülkelere risk algılamasında ciddi bir değişim görmemiz gerek" değerlendirmesini yaptı.
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy:
Fed ve diğer küresel gelişmeler doların kuvvetini belirleyecek
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, seçim sonuçlarının piyasalara oldukça pozitif yansıdığını belirterek, "Bu belirsizlik seçim sonuçlarıyla net bir şekilde sonuçlanmış oldu" dedi.
Piyasanın zaten hükümet beklentisini satın alarak seçimlere girdiğini aktaran Paksoy, beklentilerin üzerinde bir sonuç gelince siyasi istikrar çıpasının çok daha kuvvetlendiğini söyledi.
Paksoy, piyasalardaki pozitif seyrin birkaç gün daha süreceğini kaydederek, "Piyasalar bunun devamında iki duruma odaklanacak. Birincisi, yeni kurulacak hükümetteki görev dağılımı. Oradaki yapı çok önemli olacak. İkincisi, yeni kurulacak hükümetin tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde yeni bir reform, huzur ve güven ortamı hazırlaması" diye konuştu.
Küresel gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edeceğine işaret eden Paksoy, cuma günü tarım dışı istihdam verisinin bu noktada önem taşıdığını kaydetti.
Paksoy, dolar/TL'de teknik olarak 2,65'e kadar geri çekilmelerin mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Fed ve diğer küresel gelişmeler doların kuvvetini belirleyecek. Bundan sonra 3 ve üzeri bir kurun görülmesi için doların global ölçekte çok ciddi kazanım görmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Matys:
Tek parti iktidarı Türkiye'nin ekonomisine güç kazandıracak
Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, "Tek parti iktidarı Türkiye'nin ekonomisine güç kazandıracak" ifadelerini kullandı. 1 Kasım Genel Seçimine ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Matys, AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinde yeniden tek başına iktidara gelmesiyle siyasi belirsizlik ortamının ortadan kalktığını ifade etti. 7 Haziran'daki seçim sonuçlarından sonra Türkiye'de belirsizliğin hakim olduğunu vurgulayan Matys, bu belirsizlikten dolayı ekonomiye ilişkin öngörülerin zayıfladığını ve bunun da TL'nin dolar karşısında rekor seviyelerde değer kaybetmesine sebep olduğunu aktardı. Gerileyen petrol fiyatlarına rağmen TL'deki değer kaybının enflasyonun düşmesini engellediğini dile getiren Matys, bundan dolayı enflasyonun eylül ayında yıllık bazda yüzde 7,95'e yükseldiğini anımsattı. Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikalarının da 7 Haziran'dan bu yana ekonomiye katkı sağlamadığının altını çizdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Güven Endeksine de değinen Matys, eylül ayında 58,52'e gerileyerek rekor seviyede düşüş yaşayan endeksin 1 Kasım seçimleriyle istikrarın tekrar sağlanacağına ilişkin ümitlerin artmasıyla ekim ayında 62,78 seviyesine yükseldiğini vurguladı.
Matys, "Tek parti iktidarı Türkiye'nin ekonomisine güç kazandıracak" ifadelerini kullandı. Seçim sonuçlarının hem hanehalkının hem de şirketlerin ekonomik hassasiyetlerini olumlu etkileyeceği öngörüsünde bulunan Matys, bunun da iç talebin artacağı anlamına geldiğini aktardı.
Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Ash:
Dolar/TL, 2,70 seviyesine kadar geri çekilebilir
Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash ise AK Parti'nin seçim zaferinin etkisiyle dolar/TL'nin 2,80 seviyesinin altına gerilediğini vurguladı. 7 Haziran seçimlerinde dolar/TL'nin 2,67 seviyelerinde olduğunu anımsatan Ash, kurun bu seçim sonuçlarının ardından 2,70 seviyesine kadar geri çekilebileceği öngörüsünde bulundu.
Avrupa'daki mülteci krizine de değinen Ash, Avrupa Birliği'nin (AB) mülteciler konusunda Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğunu kaydetti. Avrupa devletlerinin mülteciler konusunda yeni kurulacak hükümetle anlaşma olanağının bulunduğunu aktaran Ash, Avrupa'nın, Türkiye'nin mülteci sorununu çözebileceğine inandığını vurguladı.