Piyasalar kaygılı: Dolar 1.62'yi gördü, İMKB %4 düştü

Keyifsiz olan piyasalar, ABD'de perakende satışların beklenenden kötü gelmesiyle satışa döndü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Dış piyasalardaki satış dalgası yurtiçini de olumsuz etkiledi. Dolar bugün 1.62 TL'yi test ederken, endeks, 25.000 bölgesine geldi. Faiz cephesinde ise yarınki MB faiz toplantısı öncesi nispeten sakin hava yaşandı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu BB- olarak teyit edip görünümünün 'durağan' olduğunu açıklaması olumsuz algı yarattı. Yurtdışında ise endişeli bilanço bekleyişi öncesinde özellikle bankalara yönelik yapılan olumsuz değerlendirmeler huzursuzluğu artırıyor.

Tüm bunların yanında ABD'de ekonomik aktivitenin üçte ikisini oluşturduğu için ekonomiye yön verilirken yakından takip edilen "perakende satışlar" da moral bozdu. Aralık ayında perakende satışlar yüzde 1.2 düşüş beklentisine karşın yüzde 2.7 azaldı. Çekirdek olarak kabul edilen otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 3.1 arttı.

Böylece temkinli hareket eden piyasalarda satış baskısı yeniden baş gösterdi. Yurtdışında satışlar derinleşirken, Bileşik Endeks de gün sonuna doğru düşüşünü hızlandırdı. Endeks %4'ü aşan kayıpla 25.012 puana kadar indi. Ulusal-100 Endeks, günü 1.053 puan ve yüzde 4.03 değer kayıpla 25.055 puandan kapattı. Gün sonunda 1.31 milyar TL'lik işlem hacmi oluştu.

Dolar 1.62'yi gördü

Güne sakin başlayan dolar öğleden sonra yaşanan bozulmayla yükselişe geçti. Bankalararası işlemlerde 1.62 TL'nin üzerine çıkan dolar, kapalıçarşıda 1.6150'den alıcı buldu. Euro/dolar paritesinde artan hareketlilik bugün de dikkat çekici boyuta ulaştı. Satışlar sonrası 1.3094'e kadar inen Euro/dolar paritesi şu sıra 1.3115 seviyesine yer alıyor. Euro kapalıçarşıda ise 2.1100 TL'den el değiştiriyor.

Faiz cephesi daha sakin

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği başarılı ihaleler sonrası 3 Kasım 2010 vadeli yeni gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 15.69 seviyesinden günü tamamladı. Dünkü ihalede faiz yüzde 16.16 olmuştu. Yeni gösterge kıymet yarına valörlü işlemlerde ise yüzde 15.87 bileşik seviyesinde yer aldı ve gösterge tahvilde bugün toplam 1.44 milyar TL'lik işlem hacmi oluştu.