Piyasalarda tepki hareketi güçsüz

Dünya piyasaları belirsizlik nedeniyle yön tayin edemiyor, satışlar sonrası gelen tepki alımları sınırlı kalıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Belirsizliklerin hakim olduğu piyasada Ulusal-100 Endeks düşüş eğilimini ilk seans itibariyle sürdürdü. Endeks, seansı 495 puan (%1.95) düşüşle 24.847 puandan tamamladı. Günün ilk yarısında 605 milyon YTL'lik işlem hacmi oluştu.

Yurtiçi piyasa, bir yandan dış endeksleri takip ederken, diğer yandan iç gelişmeleri de izliyor. Kısa vadede yurtiçinde dikkatler IMF ile olası bir anlaşma sürecine odaklanmış durumda. Bu haftasonu ABD'de gerçekleştirilecek G-20 toplantısında IMF ile görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Dışarıda ise durgunluk endişeleri risk iştihanı iyiden iyiye azaltırken, son olarak ABD'deki kurtarma paketinin kullanım alanının yine değişmesi güvensizliği artırdı. Kurtarma paketinin bir sonraki safhası hakkında bilgi veren ABD Hazine Bakanı Paulson, sorunlu mortgage varlıklarını satın alma planını rafa kaldırdıklarını, bunun yerine dikkatlerini bankacılık dışı finans kurumları ile tüketici finansmanına çevirdiklerini duyurdu.

Bu arada Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), üye ülkelerin ekonomik durgunluğa (resesyon) girdiğini ve bu durgunluğun gelecek yıl da devam etmesi ihtimalinin bulunduğu uyarısında bulundu.

Dün ABD borsaları yüzde 5 civarında düşerken bugün vadeli işlemlerde ve Avrupa kanadındaki toparlanma çabaları güçsüz kaldı. ABD'de TSİ 15:30'da dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik başvurusu rakamları açıklanacak.

Dolar 1.64 YTL'ye indi

Güne yükselişle başlayarak 1.67 YTL seviyesini test eden dolar, gelen satışlarla yeniden gevşeyerek 1.64 YTL'ye geri geldi. Bankalararası piyasada şu sıra  1.6305-1.6435 YTL aralığında hareket eden dolar, kapalıçarşıda 1.6400 YTL'den el değiştiriyor. Euro ise 2.0450 YTL satış fiyatıyla dünün hemen altında seyrediyor.

Faiz hacimsiz seyrediyor

Global şirketlerin mali bilançolarındaki bozulmalar, risk iştahındaki azalma ve gelişmekte olan ülkelerden çıkışa bağlı olarak YTL'deki değer kaybı faiz cephesine olumsuz yansırken, düşük işlem hacmi devam ediyor. Güne yükselişle başlayan faizlerde, hafif gevşeme yaşandı. 26 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 22.53 seviyesinde yer alıyor. Bununla birlikte piyasanın en aktif kağıdı olan 14 Nisan 2010 vadeli bir önceki gösterge kıymette faiz yüzde 23.61 seviyesinde.