”Portföy yatırımlarında düşüş sınırlı olacak"

Erkan, İMKB'nin gelişmekte olan ülke piyasalara göre daha istikrarlı, likit ve güvenilir görüntü çizdiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan,  portföy rakamlarına bakıldığında Türkiye'ye gelen portföy yatırımlarında düşüşün sınırlı olacağının tahmin edildiğini söyledi.

"Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu toplantıda konuşan Erkan, küresel finansal krizin tüm dünyayı etkisi altına aldığını ve halen hız kesmediğini vurgulayarak, likiditeyi artırmaya ve güveni tesis etmeye yönelik tüm önlemlere karşın, kredi kanallarında yaşanan daralmanın aşılamamasının, reel sektör üzerinde sıkıntı yarattığını anlattı.

Yabancı doğrudan yatırımların mevcut küresel koşullarla birlikte azalması beklendiğini dile getiren Erkan, portföy rakamlarına bakıldığında ise Türkiye'ye gelen portföy yatırımlarında düşüşün sınırlı olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Erkan, 2001 krizinde borsada, yüzde 61'den yüzde 36'ya düşen yabancı payının, bugün yaşanan küresel krizde yüzde 71'den yüzde 67 seviyelerine gerilediğini belirterek, İMKB'nin, gelişmekte olan ülke piyasalarıyla karşılaştırıldığında, daha istikrarlı, likit ve güvenilir bir görüntü çizdiğini kaydetti.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, aralık başı itibariyle gelişmiş piyasaların ortalama fiyat-kazanç oranının, 10,4, gelişmekte olan piyasaların 7,7, İMKB'nin ise 4,8 olduğunu kaydetti.