POS cihazını geri veren kuyumcu 6 taksit istiyor

İzmir’deki kuyumcular, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren taksitle satış yapmalarının yasaklanması üzerine POS cihazlarını bankalara geri vermeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR(DÜNYA) - Kredi kartı ile altın alışverişine 1 Şubat’tan itibaren son verilmesine kuyumcu esnafının tepkisi devam ediyor. Düzenleme sonrası POS cihazlarını iade etmeye başlayan esnaf, 6 taksit istiyor.

Kuyumcu esnafının, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren taksitle satış yapmalarının yasaklanması üzerine üyelerinin POS cihazlarını bankalara geri vermeye başladığına dikkat çeken Batı Anadolu Kuyumcular Birliği  ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi. 

Uça, “Taksit sayısı tek seferle sınırlanınca kuyumcu esnafı ne yapsın elindeki POS  cihazını kullanamayacağı için iade ediyor. Örneğin 5-6 tane POS cihazı varsa bir tanesini tek çekim  için bırakıyor. Ama genel anlamda kuyumcu esnafı son yıllarda ticaretinin yüzde 80’ni taksitli  olarak yapıyordu. Dolayısıyla buradaki sınırlama maalesef perakende satışları ve üretici firmalar olmak üzere hepimizi olumsuz etkileyecek. Bu uygulamadan bir an önce vazgeçmeli. En azından 6 taksit imkanı getirilmeli. Bu taslakta 6 taksitti, ancak sonradan taksidi düşürüldü. Biz 6 taksit olarak düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi. 

İşlerin zaten durgun olduğunu, dünyada altın fiyatlarının  son 10 yılda döviz bazında  5 kat arttığına  dikkat çeken Uça, bir de bu taksit imkanı kaldırıldığında kepenk kapanmaların çoğalacağını ifade etti. Uça, bankaların  altın satışlarıyla yaşanan sıkıntıların ardından ikinci dalganın bu düzenleme olduğunu söyledi. Bu düzenlemenin devam etmesi halinde satışlarda  yıllık olarak yüzde 70-80’lere varan azalma olacağını vurgulayan Uça, bu azalmadan da herkesin nasibini alacağını sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir