Potada 28 milyon liralık prim tartışması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, 2010'daki dünya ikinciliği için dağıtılan 28 milyon liralık primle ilgili, "Konuyu tam anlamayan, okumayan, takip etmeyen ya da sadece kötü niyetle, art niyetle bu konuyu polemik konusu yapan kişiler var" dedi.
 
Turgay Demirel, AA muhabirine, Türkiye'de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda elde edilen ikinciliğin ödüllendirilmesi amacıyla (A) Milli Erkek Takımı'na 28 milyon lira tutarındaki başarı primlerinin dağıtıldığını ve bu dağıtımla ilgili kamuoyuna gerekli açıklamayı yaptıklarını anımsattı.
 
 
Açıklamaya rağmen, konunun hala spor kamuoyunda konuşulduğunu ifade eden Demirel, "Özellikle bir kaç gazeteci... Konuyu tam anlamayan, okumayan, takip etmeyen ya da sadece kötü niyetle, art niyetle bu konuyu polemik konusu yapan kişiler var. Onların bu vermeye çalıştıkları zarar ne bana, ne basketbola oluyor. Bu verilen zarar ülkemize, Türkiye'ye oluyor. Çünkü yanlış bilgilerle, yanlış düşüncelerle suçlamalarda bulunuyorlar" diye konuştu.
 
Demirel, Türkiye Basketbol Federasyonu olarak Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduklarını hatırlatarak, hem genel müdürlüğün, hem de federasyonun çok ciddi kurumlar olduğunu vurguladı.
 
Yaptıkları her işin denetlendiğini ve sürekli takip edildiğini anlatan Demirel, şunları söyledi:
"Bizim böyle kamuoyunun yakından takip ettiği bir konuda en ufak bir hata yapmamız zaten beklenemez. Böyle birşey de yapılmadı. Ne zaman Spor Genel Müdürlüğü federasyonumuza bu primlerle ilgili bir kaynak aktardıysa onun hemen akabinde bu primlerin sporculara ve teknik kadroya iletilmesi sağlandı. Bizim normalde şöyle bir sistemimiz vardır; basketbolda primlerin dağıtılmasında milli takımlarımız olsun, kulüplerimiz olsun bir prim belirlendikten sonra takım için çarpı 18 olarak düşünülür. Yani eğer 1 lira verecekseniz o basketbol takımı için 18 liralık bir kaynak ayırmak durumundasınız. 12 tane sporcuya, antrenöre tam prim verilir. Onun dışındaki listeye de belli bir oran üzerinden dağıtım yapılır. Bu, 2001 yılındaki Avrupa, 2006 ve 2010 Dünya şampiyonalarından sonra da öyle oldu."
 
Demirel, 2010'daki dünya ikinciliği için de 1,5 milyon lira tavan rakam belirlediklerini, 18 adet 1,5 milyon liranın 27 milyon lira tutarında olduğunu kaydederek, fakat Spor Genel Müdürlüğü'nün kendilerine 28 milyon lira takdim ettiğini belirtti.
 
Bu rakamı da sembolik bir çek olarak kendilerine verdiklerini ifade eden Demirel, şöyle konuştu:
"Daha sonra bu çek tabi ki Spor Genel Müdürlüğü tarafından geri alındı. Fakat bizim hesabımıza daha sonra Spor Toto'dan yaptığımız reklam karşılığı, anlaşma karşılığı bir kaynak olarak geldi. Bu kaynak gelir gelmez sporculara ve teknik kadroya hak ettikleri ölçüde primleri vergi ve tahakkuk kesilerek dağıtıldı. Onun dışında kalan 1 milyon liralık toplamda bu 2010 organizasyonunun çok başarılı geçmesi için çalışan yaklaşık 35 kişilik bir kadroya dağıtıldı. Bunların arasında Anadolu Ajansı yok."