PPK: Faiz kararını kimse önceden bilemez

Kurul, bir köşe yazarının Bakan Şimşek'e yönelik değerlendirmelerini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faizlere ilişkin aldığı kararları, ne hükümetin ne de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in önceden bilmesinin söz konusu olmadığı bildirdi.

Devlet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bir köşe yazarının bugünkü köşesinde "Merkez Bankası Bu Hareketi Neye Güvenerek Yaptı" konulu yazıda, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e yönelik asılsız, mesnetsiz, hiçbir dayanağı olmayan ve son derece etik dışı bir imada bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu gazetecinin ekonomi yazarı olarak kendisinin de çok iyi bilmesi gerektiği üzere Merkez Bankası'nın özerk bir kuruluş olduğu hatırlatılarak, "Bu çerçevede Merkez Bankası aldığı tüm kararlarda bağımsız hareket eder. Dolayısıyla Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faizlere ilişkin aldığı kararları ne Hükümetin ne de Bakan Mehmet Şimşek'in önceden bilmesi söz konusu olamaz. Ayrıca Merkez Bankası'nın politika kararlarının da piyasalar üzerinde ne yönde etkili olacağını önceden bilmek de mümkün değildir" denildi.

Açıklamada, söz konusu yazarın Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e yönelik iddialarının hayal ürünü, mesnetsiz, kasıtlı ve etik dışı olduğu yeniden vurgulandı.