"1 milyon 168 bin kişi prim borcunu yapılandırıldı"
Çelik, prim alacaklarının yapılandırılması konusunda 20 günlük ilave başvuru için siyasi partilerle görüşme yapacak
ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, prim alacaklarının yapılandırılması konusunda 20 günlük ilave başvuru için Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle görüşme yapacağını bildirdi.
Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili 2 aylık sürenin tamamlandığını anımsattı.
Bu sürenin sosyal güvenlik alanında yeni bir sayfanın açılmasına vesile olduğunu vurgulayan Çelik, bu yapılandırmanın taşıdığı özellikler itibariyle diğer yapılandırmalardan ciddi farklılıklar içerdiğini, işverenlerin prim indiriminden yararlanabilmesi, kurum alacaklarının bir an önce tahsil edilebilmesi açısından yeniden yapılandırmanın kaçılmaz olduğunu kaydetti.
Yeniden yapılandırma kapsamında 2 milyon 40 bin 961 borçlu işveren ve sigortalı ve 26,2 milyar YTL borç bulunduğuna işaret eden Çelik, 28 Temmuz itibariyle 1 milyon 168 bin 341 işveren ve sigortalının pirim borcunun yeniden yapılandırıldığını, yapılandırılan tutarın ise 18,4 milyar YTL'yi bulduğunu bildirdi. Çelik, yapılandırma sonucu kurumca tahsil edilecek tutarın 11,2 milyar YTL olduğunu söyledi.
Yapılan net tahsilatın 1,9 milyar YTL olduğunu belirten Çelik, gelecek 1 ayda tahsil edilecek tutarın 5,4 milyar YTL olduğunu ifade etti. Çelik, 1,9 milyar YTL'nin 12 ay taksitle, 4 milyar YTL'nin ise 24 ay içerisinde tahsil edileceğini kaydetti.
Bakan Çelik, 1 Ekim itibariyle genel sağlık sigortası uygulamasının yürürlüğe gireceğini anımsatarak, yapılandırmanın, borçlu durumdaki vatandaşların sorun yaşamamaları açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Çelik, yapılandırmanın yüksek oranda gerçekleşmesinin genel sağlık sigortasına geçiş sonrası için sistemi ciddi oranda rahatlatacağını dile getirdi.
Başvuru süresinin uzatılması
Çelik, çeşitli kesimlerden yeniden yapılandırma için tanınan sürenin yeterli olmadığı, özellikle hasat mevsimi dikkate alınarak sürenin biraz daha uzatılması konusunda talepler geldiğini söyledi. Yeniden yapılandırma kapsamındaki borcun 26,2 milyar YTL olduğunu, bunun 18,4 milyar YTL'lik kısmının yapılandırıldığını anımsatan Çelik, 8 milyar YTL'lik bir alacağın da yapılandırılmadığını ifade etti.
Çelik, yeniden yapılandırmaya ilişkin başvuru süresinin uzatılması konusunda şöyle konuştu:
"Yeni bir 20 günlük süreyle, yani 20 gün müracaat, 20 gün ödeme kapsamında peşin ödeme cihetinde bir öneriyle siyasi partileri ziyaretim olacak. Parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle bir araya gelip, bu konuda bir uzlaşma olursa, ağırlıklı tarım kesimindeki vatandaşlarımızın beklediği 20 gün ilave süre ancak yasal düzenlemeyle gerçekleşebilir. Birinci düzenlemede ne bakanlık ne de Bakanlar Kurulu'na bir yetki almadığımız için böyle bir imkan ancak yasal düzenlemeyle söz konusu olabilir. Siyasi partilerle görüşüp bu konuda seri olarak yasal düzenlemeyi gerçekleştirme imkanımız olacak. Bunun şartlarının peşin ödeme şeklinde ve terkinin yüzde 80 oranında gerçekleşmesi biçiminde olması yönünde bir düşüncemiz var."
Çelik, borçları yeniden yapılandırılanların başvuru tarihinden itibaren peşin ödemelerini 1 ay içerisinde, taksitli ödemelerde ise ilk taksitin 1 ay içerisinde ödenmesinin yapılandırmanın devamı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Çelik, yapılandırmanın devamı için ödemelerin belirtilen süreler içerisinde yapılması uyarısında bulundu.
Sağlıktaki denetimler
Faruk Çelik, sağlık giderleriyle ilgili haksız ödemeler ve suistimallerin önlenmesi konusundaki çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Bakan Çelik, 2007 ve 2008'in ilk 6 ayı kıyaslandığında, toplam sağlık giderlerinin yüzde 26, özellikle üniversite ve özel hastanelerin giderlerinin yüzde 77 oranında arttığını bildirdi.
Sağlık alanındaki açılımlarla sağlık kuruluşlarına başvuruların arttığını dile getiren Çelik, "2002 yılında hastanelere aylık 13 milyon başvuru yapılırken, bu rakam 2007 yılında 34 milyonu aşmıştır" dedi.
Sağlıktaki suistimallerin ve haksız ödemelerin önlenmesi için fiili denetimlere başladıklarına dikkati çeken Çelik, Nisanda devlet ve üniversite hastaneleri ile özel kuruluşlarca Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) fatura edilen tutarın 1 milyar 138 milyon YTL olduğunu, bunun Mayısta yüzde 10 azalarak 1 milyar 28 milyon YTL'ye, Haziranda ise Mayısa göre yüzde 18 azalarak 843 milyon YTL'ye gerilediği bildirdi.
İlaç alım protokolü
Çelik, SGK'nın ilaç alım protokolüyle ilgili eczane ve kamu kurum iskontolarıyla ilgili talepleri değerlendirdiklerini ve ciddi düzenlemelerle 150 milyon YTL'lik bir yükü eczacılardan aldıklarını söyledi.
Kamu kurum iskontolarıyla ilgili ilaç sektörü temsilcileriyle yaptıkları değerlendirmelerde 3'te 1 oranında bir düşüş elde edildiğini anlatan Çelik, bunun da eczacılara yansıtılmasıyla eczacıların kasalarına toplam net 250 milyon YTL girdi sağlandığını belirtti.
Çelik, eczacıların taleplerinin kamu kurum iskontolarının tümden üzerlerinden alınması şeklinde olduğunu dile getirerek, "Bunu saygıyla karşılıyoruz. Yalnız işverenlerin, sektörün bu konuda şu an itibariyle 3'te 1'lik bir yaklaşımı söz konusu. Biz bunu aynen eczacılara yansıtmış bulunuyoruz. Bugün yapacakları değerlendirmelerin neticelerini bizlere bildirecekler ve biz de akşam veya yarından itibaren sistemi uygulamaya koyacağız" diye konuştu.
Bakan Çelik, basın mensuplarının konuyla ilgili soruları üzerine, sektör temsilcilerinin kamu iskontolarıyla ilgili yaklaşımının çok daha olumlu olduğunu, süreç içinde 3'te 1 oranına tekabül edebilecek bir katkıda bulunabilecekleri noktasına gelindiğini ifade etti.
Çelik, "Eczacılarla bir sorunumuz yok. Ama sektörü görmemezlikten gelemiyorsunuz. Netice itibariyle ilacın kaynağı orası. Onların geldikleri nokta, kurum iskontolarının 3'te 1 oranında düşürülmesidir. Bu da eczanelere yansıtılmıştır" dedi.
"Hedeflenen rakamları geçtiğimizi söyleyebilirim"
Çelik, başka bir soru üzerine, yeniden yapılandırmanın süresinin uzatılmasıyla ilgili mutabakat sağlanırsa, kredi konusunda bankalarla yapılan değerlendirmeyi yeniden ele alabileceklerini, bankaların çeşitlendirilmesi konusunda da bir mahsur görmediklerini söyledi.
Faruk Çelik, yapılandırmayla ilgili, "Hedeflenen rakamları geçtiğimizi söyleyebilirim. Biz 15-16 milyar YTL civarında bir değerlendirme yapıyorduk ama 18,4 milyar YTL olarak gerçekleşti. Bunun 1 ay içerisinde nakit olarak 5,4 miyar YTL'nin kasaya giriyor olması son derece önemli. Bugüne kadar yapılan yapılandırmaların çok fevkinde bir yapılandırma gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
SGK'nın prim tahsilatının cari ay takibi olarak gerçekleşeceğini vurgulayan Çelik, devletin bundan sonra alacağına "şahin" olacağını ve borçların ötelenmeyeceğini belirtti.
Çelik, 20 günlük ilave başvuruyu öngören ikinci adımla, yeni bir sosyal güvenlik beyaz sayfasıyla birlikte, borçsuz bir kurum döneminin başlayacağını dile getirdi.
Yeniden yapılandırma için önce müracaat edenlerle ilave 20 günde müracaat edecekler arasında bir adaletsizlik olmayacağını söyleyen Çelik, peşin ödemelerdeki yüzde 85'lik terkin oranının ilave sürede başvuranlar için yüzde 80 olacağına ve yalnız peşin ödeme yapılabileceğine dikkati çekti.
Çelik, KEY ödemeleri konusundaki bir soru üzerine, SGK'da ilgili birimlerin oluşturulduğunu ve bir sorun yaşanmayacağını belirtti.
CHP'li Kılıçdaroğlu görüşmesi
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte önce CHP'yi ziyaret eden Bakan Çelik, Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Faruk Çelik, yaklaşık yarım saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, prim alacaklarının yeniden yapılandırılması konusundaki başvuru süresinin 28 Temmuzda sona erdiğini anımsattı. Son gün ciddi yığılmalar olduğunu; siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve esnaf odalarından, sürenin uzatılması için talepler geldiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"Son yapılandırma rakamlara baktığımız zaman 18.4 katrilyonluk bir yapılandırma gerçekleştirildi. Beklediğimiz üzerinde bir yapılandırma olmasına rağmen yeni bir sürece girilmiş, yeni sosyal güvenlik reformu 1 Ekim itibariyle yürürlüğe giriyor"
"Sürenin uzatılmasına sıcak bakıyoruz"
CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu da öneriye sıcak baktıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Biz de sürenin uzatılmasına sıcak bakıyoruz. Olumlu bir gelişme. Sanıyorum kısa sürede yasalaştırılır" dedi.
Bakan Çelik ve Bekir Bozdağ, daha sonra MHP'yi ziyaret ederek, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile görüştü.
Görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Vural, SSK VE BAĞ-KUR prim alacaklarının yapılandırılması konusundaki süre uzatımının bir an önce yasalaşmasında fayda olduğunu söyledi.
Teklifte, hem yeniden yapılandırma hem usta öğreticiler hem de özürlüler ile ilgili konuların yer alacağını belirten Vural, teklifin yasalaşmasıyla vatandaşın önemli bir talebine cevap vermiş olacaklarını kaydetti. Oktay Vural, teklife MHP Grubu olarak katkı sağlayacaklarını söyledi.
Faruk Çelik de konu üzerinde MHP ile mutabakat sağladıklarını belirtti. Çelik ve Bozdağ, daha sonra DTP grubuna giderek, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile görüştü.