"10 numara" geri dönüşüm

Sivas'ta bir firma, 1. Organize Sanayi'nde kuracağı fabrikada ömrünü tamamlamış araç lastiklerinden 10 numara yağ üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
SİVAS - Sivas'ta bir firma, ömrünü tamamlamış araç lastiklerinden 10 numara yağ üretecek. Yüzde 100 geri dönüşümün sağlanacağı üretimde, araç lastiklerinden LPG, çelik tel ve karbon siyahı da elde edilecek.
 
Firmanın yönetim kurulu başkanı Başkanı Birol Alp, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda 300 bin ton araç lastiğinin ömrünü tamamladığını söyledi.
Ömrünü tamamlamış lastiklerin çevre kirliliğine yol açmaması için Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) tarafından belirlenen lisanslı firmaların Türkiye genelinde bu lastikleri topladığını ifade eden Alp, toplanan lastiklerin önemli bir bölümünün çeşitli yollardan geri dönüşümün sağlandığını belirtti.
 
Alp, kendilerinin de Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kuracakları çok ortaklı tesiste ömrünü tamamlamış lastiklerden geri dönüşüm yapacaklarını aktardı.
Yaklaşık 12,5 dönüm arsa üzerinde kuracakları fabrikanın 2 bin 100 metrekaresinin kapalı alandan oluşacağını anlatan Alp, "Tesis için ciddi makine yatırımı yaptık. Her şey hazır. Cuma günü inşaat başlayacak. Fabrikanın tamamlanmasının ardından önümüzdeki yıl haziran ayı gibi üretime başlamayı planlıyoruz" dedi.
 
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve lisans konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Alp, fabrikada günde 20 ton ömrünü tamamlamış lastiğin geri dönüşümünü sağlayacaklarını bildirdi.
 
Fabrikada geri dönüşümün nasıl yapılacağı hakkında bilgiler veren Alp, lastiklerin buharlaştırıldığını, basit manada pişirildiğini anlatarak, "İlk önce makineler, lastiklerin yanak tellerini alacak. Daha sonra lastikler parçalanacak ve kazana girecek. Kazanda 500-600 santigrat dereceye kadar ısıtılacak ve tamamen buharlaştırılacak. Yani pişirilecek ve gaz ortaya çıkacak. Gazın bir kısmını fabrikada yakıt olarak kullanacağız. Kalan kısmını ise yoğunlaştırıp, soğutup 10 numara yağa dönüştüreceğiz. Kazanda kalan kısım ise karbon siyahı olacak" diye konuştu.
 
Yüzde 100 geri dönüşüm
Alp, yüzde 100 geri dönüşüm sağlayacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"10 ton ömrünü tamamlamış lastikten yaklaşık 4 ton 10 numara yağ üreteceğiz. Fuel oilden kalori olarak daha yüksek bir yakıt elde edeceğiz. Yaklaşık 3 ton civarında karbon siyahı denilen bir ham madde, 1,5 ton çelik tel ve 1,5 ton LPG elde edilecek. Karbon siyahı, ikinci sınıf plastiğin ham maddesi olarak kullanılacak. Yine plastik sektöründe birçok alanda kullanılıyor. Çelikleri hurdaya vereceğiz. LPG, ise fabrikada yakıt olarak kullanılacak. 10 numara yağ bu alanda üretim yapan firmalara satılacak. Çıkan ham maddelerin piyasa değeri çok yüksek."
 
Bu konularda ilginizi çekebilir