"10 sene önceki meseleler, artık sorun değil"

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, "Türkiye'de herkes daha hoşgörülü gibi geliyor bana. Vatandaş düzeyinde hoşgörü var. Yani 10 sene önce sorun olan meseleler, vatandaşlar arasında artık mesele değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Derviş, Sabancı Müzesi'nde düzenlenen "Türkiye, Avrupa ve Dünya" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomide son 12 yılda çok büyük mesafe katettiğini, ancak bunun bazen rakamlara tam yansımadığını söyledi. 

Rakamlarda ortalamaya bakıldığında kötü yılların etkisi olduğuna işaret eden Derviş,  2010 ile 2011'de çok iyi, yüzde 9'ları aşan bir büyüme olduğunu anımsattı. 

O dönem Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyada en hızlı büyüyen ülke konumunda olduğunu kaydeden Derviş, "Ama ondan sonra büyüme çok düştü. Geçen sene 2,5'in altındaydı, bakalım bu sene ne olacak. Dalgalı bir performansımız var. Ama buna rağmen Türkiye'nin ürettiği ürünlerin kalitesi yükseldi. Birçok konuda insanları sevindiren olaylarla karşı karşıya geliyoruz" diye konuştu. 

Bütün eleştirilere ve noksanlara rağmen ciddi bir ilerleme olduğuna, ancak şu anda bir tıkanmayla karşı karşıya kalındığına işaret eden Derviş, bunun sadece Türkiye için geçerli bir sorun olmadığını dile getirdi. 

Dünyada da ilginç gelişmeler yaşandığını, mayıs ayına kadar yükselen ülkelerin gündemde olduğunu, ondan sonra yapılan açıklamalarla bu iyimserliklerin kötümserliğe dönüştüğünü ifade eden Derviş, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de cari açık çok yüksek. Büyüme düşünce cari açık da düşüyor ama cari açığı az büyüyerek kapatmak ya da azaltmak sevindirici bir olgu değil. Gönül istiyor ki, hem büyüme hızlı olsun hem cari açık azalsın. Türkiye'nin belki de en önemli yapısal sorunu bu. Büyümeyi  hızlandırmak ama cari açığı küçültmek. Cari açığın finansman kalitesini yükseltmek."  

Demokrasinin kalite sorunu    

Derviş, demokrasinin kalitesinde sorun olduğunu ifade ederek, bunun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, dünyada da demokrasinin kalite sorunu yaşadığını söyledi. 

"Amerika'da federal hükümet kepenkleri kapatmış durumda. Çok gelişmiş bir demokraside öyle bir kutuplaşma var ki, bir bütçeyi geçiremiyorlar kongreden" diyen Derviş, bunun Amerika ve dünya için üzücü bir durum olduğunu dile getirdi. 

Türkiye'de de bir kutuplaşmanın bulunduğunu vurgulayan Derviş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Türkiye'deki kutuplaşma vatandaşlar arasında o kadar yok. Yani Amerika'daki kutaplaşma bence vatandaş düzeyinde baktığımız zaman Türkiye'den daha fazla. Türkiye'de herkes daha hoşgörülü gibi geliyor bana. Vatandaş düzeyinde hoşgörü var. Yani 10 sene önce sorun olan meseleler, vatandaşlar arasında artık mesele değil. Türban mesela. Giysi konusundaki hoşgörü, nüfusun yüzde 90'ı için sorun değil ama siyasal alanda sorun. Tabi çok önemli sorunlar da var, barış süreci gibi. Kürt kökenli vatandaşlarımızla mutlaka birlikte gelecek yüzyılı inşa etmemiz lazım." 

Panele, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeleri ile Sabancı Üniversitesi öğrencileri katıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir