"100 milyar dolar ihracat büyük başarı olur"

Bakan Tüzmen, dünya sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 10 oranında düşeceğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 100 milyar dolar civarında ihracat yapılmasının büyük bir başarı anlamına geldiğini söyledi.

Tüzmen, "Global Arenada Rekabetçi Büyüme Fırsatları" konulu "5. Turquality Vizyon Semineri"nde yaptığı konuşmada gelecek üzerinde daha fazla, daha profesyonelce düşünmek gerektiğini vurgulayarak, 2030 yılında Çin'in nüfusunun 1,5 milyara yaklaşacağını, bugün dünyada kullanılan kağıt miktarının 2 katının 2030'da Çin'de tüketileceğinin öngörüldüğünü, bugün dünyadaki otomobil sayısının yaklaşık 900 milyon adet olarak tahmin edildiğini, 2030'da sadece Çin'de bu sayının 1,1 milyar olacağını anlattı.

Tüzmen, herkesin daha fazlasını, daha standart bir şekilde ürettiğine ve vurgunun miktar üzerinde olduğuna işaret ederek, 2050 yılından sonra toplum küresel nüfusun azalmaya başlayacağının tahmin edildiğini, bunun bir sonraki neslin tarımcıları için önceliklerin değişeceği anlamına geldiğini söyledi.

Başat gelecek trendlerinin öncelikle teknoloji ve inovasyon, sonra küreselleşme olduğuna değinen Tüzmen, "Diğer bir husus, 'yakınsama' ya da 'konverjans' olarak tarif edilmektedir. Toplumsal bazda bilim ve teknoloji, ekonomi ve ekoloji alanlarında ortak noktaya doğru evrimi yaşıyoruz" dedi.

Bakan Tüzmen, her şeyin çok hızlı değiştiğini, insanlık tarihinde bugüne kadar böyle hızlı bir süreç yaşanmadığını da belirterek, bunun öngörülmezlik ve karmaşa anlamına geldiğini, öngörüler ve alternatif senaryolara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Dünya ekonomisinin "büyük buhran"dan bu yana ilk kez küçüldüğünü ve 2009'da küçülmenin yüzde 3,6 olmasının beklendiğini kaydeden Tüzmen, "Sanayi üretimi yaklaşık yüzde 10 oranında düşecek. Açık söylüyorum bu sene 100 milyar dolar civarında ihracat yaparsak bu büyük bir başarı olacaktır" diye konuştu.

Krizin kırılganlığın yanı sıra fırsat da yarattığına işaret eden Tüzmen, savunmayı geliştirmek ve fırsatları değerlendirmek gerektiğini, Turquality'nin de böyle bir vizyonun ürünü olduğunu ifade etti.

Bakan Tüzmen, karmaşık zamanlarda vizyonun vazgeçilmez olduğunu, Turquality programı kapsamında markalaşma için bir yol haritası oluşturdukları gibi, yönetim stratejisinin oluşturulmasına katkıda bulunduklarını söyledi.

Koç ve Sabancı üniversiteleriyle birlikte yürüttükleri "Turquality Yönetici Geliştirme Programları"nın yeni zamanlar için yeni yöneticiler yetiştirilmesine katkıda bulunacağını anlatan Tüzmen, politik enstrümanlar bakımından çok özgün olan Turquality projesinin Türkiye'ye ve firmalara katkısına değinerek, bu özgün proje içerisindeki programlarıyla 300'ün üzerinde "özgün ve özel" yöneticiyi Türkiye'ye kazandıracaklarını ifade etti.

Tüzmen, toplantı girişinde bir gazetecinin kabine revizyonuna ilişkin sorusu üzerine, "Bununla ilgili açıklamalarımızı daha önce yaptık. Hepsi başbakanımızın takdiridir" dedi.