"2009'da yüzde 6 büyümeyi hedefliyoruz"

Ererdi, mevcut hayat şirketlerinin sağlık primlerini elementer kısıma devredip emeklilik şirketine dönüştüreceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - AXA Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Cemal Ererdi, 2009'da büyüme hedeflerinin yüzde 6 olduğunu açıkladı.

Ererdi, yeni ürünleri ve ekonomideki son gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, krizin tüm dünyada birçok sektör gibi sigorta şirketlerini de etkilediğini ifade ederek, birçok büyük grubun ciddi oranlarda küçüldüğünü söyledi.

Bu küçülmenin önümüzdeki dönemde devam edeceğini belirten Ererdi, "Sigorta sektörünün de enflasyonun altında büyüyeceğini, hatta nominal değerde eksiyi görme ihtimalimizin olduğunu düşünüyorum. Bu yılın 3. çeyreğinde ilk defa sektörde büyümenin sıfır olduğunu görüyoruz. 4. çeyrekte ise büyük ihtimalle eksi büyüme yaşayacağız ki, bu durum son 25 yılda ilk defa gerçekleşen bir olay olacak" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki dönemde yaşanan bu eksi büyümeden dolayı sektörde rekabetin de artacağını ve sigorta fiyatlarının düşeceğini ifade eden Ererdi, krizin reel piyasada yaratacağı etkilere de değinirken de, şirket borçlarının 172 milyar dolar olduğunu, kredi daralması yaşanacağını, her yıl 50 milyar dolar cari açık verileceğini, yabancı yatırımlarda yüzde 35,5 azalma, portföy yatırımlarında azalma meydana geleceğini bildirdi.

Ererdi, AXA'nın 3. çeyrek sonu itibariyle hayat dışı branşlarda 928 milyon YTL prim üretimi ve yüzde 12,7'lik pazar payına, hayat branşında ise 100 milyon YTL prim üretimi ve yüzde 6,6'lık pazar payına sahip olduğunu bildirdi.

Eylül 2008 itibariyle sektörde 2 milyon 551 bin 107 adet kasko poliçesi bulunduğunu belirten Ererdi, 483 bin 627 adet kasko poliçesi, 275 milyon kasko branşı prim üretimi ve yüzde 19'luk pazar payı ile bu alanda "sektör lideri" olduklarını kaydetti. Ererdi, trafik sigortası branşında da 173 milyon YTL prim üretimi ve yüzde 11,4'lük pazar payı ile sektörde yine "lider" olduklarını savundu.

Olası birleşmelere sıcak bakıyor

Cemal Ererdi, AXA Sigorta olarak kaskoda bir "ilk"e imza attıklarını, yeni uygulama ile kaza frekansı düşük sürücünün ödediği primin, çok kaza yapan sürücünün ödediği primden çok daha düşük olacağını bildirdi.

Ererdi, "AXA Sigorta'da iyi ile kötü sürücünün hesabı birbirinden tamamıyla ayrılır. İyi sürücü kötü sürücünün faturasını ödemez, hasarsızlık indiriminden çok daha fazlasını kazanır. Buna göre sigortalılık döneminde sıklıkla kaza yapan sürücü, kaza frekansı düşük sürücüden fiyatlama bazında ayrı değerlendirilir" diye konuştu.

Gazetecilerin sorulanı da yanıtlayan Ererdi, 2009'da büyüme hedeflerinin yüzde 6 olduğunu, bu hedefin belki küçük olduğunu, ancak önümüzdeki dönemde özellikle araç satışlarının azalması, banka kredilerinin durması ve ekonominin daralması gibi nedenlerden dolayı böyle bir temkinli hedef belirlediklerini söyledi.

Ererdi, bir soru üzerine, eylül sonunda yaptıkları yönetim kurulu toplantısında bireysel emeklilik şirketi kurma kararı aldıklarını belirterek, yeni bir şirket kurmayacaklarını, mevcut hayat şirketlerinin sağlık primlerini elementer kısıma devredip emeklilik şirketine dönüştüreceklerini, bu konuda çalışmalara başladıklarını ve 2009'un ocak ayının sonuna kadar Hazineye başvuracaklarını bildirdi.

"Başka bir şirket almayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Ererdi, "Kısa dönemde bir satın almanın yabancı bir şirket için çok kolay olmayacağını düşünüyorum. Ancak ortaya çok önemli fırsatların çıkabileceğini de bekliyorum. Bu satın alma olmayabilir, bir birleşme olabilir. Bu birleşme imkanları ortaya çıkarsa da biz bundan tabi yararlanmak isteriz" karşılığını verdi.