"3 milyon çiftçi buğday fiyatında iyileştirme bekliyor"

Bayraktar, TMO'nun buğday alım fiyatının piyasa fiyatlarının çok altında olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 50 kr/kg olarak açıkladığı buğday alım fiyatının piyasa fiyatlarının çok altında olduğunu belirterek,"Hububat üreticisi 3 milyon çiftçi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fiyatta ve primde iyileştirme yapmasını bekliyor" dedi.

Bayraktar, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, tüm yurtta devam eden buğday hasadında verimin beklenenin altında gerçekleştiğini, piyasaların ise oldukça durağan seyrettiğini bildirdi.

TMO'nun, 50 Kr/kg olarak açıkladığı buğday alım fiyatını Kasım ayı itibarıyla 57,5 Kr/Kg;dan satacağını açıkladığını hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Piyasa müdahalesinin etkin olması durumunda fiyatın bu iki rakam aralığında oluşması beklenir. Ancak görünen o ki, bu piyasa düzeninde kaybeden yine çiftçi olacaktır. Müdahale etkin olmadığı için fiyat 41-42 Kr/kg aralığında oluşmuş hatta bazı bölgelerde 36 Kr/kg;a kadar düşmüştür.

TMO, ödemeyle ilgili düzenlemeleri piyasanın dengelenmesi için yeniden gözden geçirerek ödeme vadesini kısaltmalıdır. Hububat üreticisi 3 milyon çiftçi, Bakanlığın, fiyatta ve primde iyileştirme yapmasını bekliyor."