"Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği değiştirilmeli"

Yalçıntaş, geri dönüşebilir ambalaj atıklarının belediyelerle sözleşmeli firmalara bedelsiz verilmesini öngören yönetmeliğin sorunlara neden olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yalçıntaş konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ambalaj atığı üreticilerinin geri dönüşebilir ambalaj atıklarının belediyelerle sözleşmeli firmalara bedelsiz verilmesini öngören Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin uygulamada sorunlara neden olduğunu ifade etti. Yalçıntaş, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Ambalaj atıklarının önemli bir ekonomik değeri olduğu herkes tarafından bilinirken, böyle bir değerin bedelsiz bir şekilde teslim edilmesini istemenin haklı bir uygulama olduğunu söylemek zordur. Yönetmelikte yer alan bedelsiz hükmü, piyasa gerçeklerine uygun değildir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği mutlaka değiştirilmelidir. Yönetmelikte yer alan bedelsiz hükmü mevcut son durum çerçevesinde yeniden ele alınmalıdır. Her türlü ham madde ve mamulün bir bedeli vardır. Kaldı ki, sanayi atıkları karşılığında bir bedel talep edilmesi son derece normaldir."

Yalçıntaş, sanayicilerin ambalaj atığını Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından lisans verilmiş firmalar eli ile bertaraf etmesi ve bunun dışındaki tarafların devreden çıkması gerektiğini bildirdi.

Murat Yalçıntaş, İTO'nun, sorunun, sanayicilerin mağduriyetini ortadan kaldıracak şekilde çözülmesi için yetkili organlar nezdinde girişimlerde bulunmaya ve takipçi olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.