"Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı"

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, krize karşı önerilerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "ekonomik krizin panzehirinin sosyal devletin inşası ve bunun ilk adımlarından birisinin de asgari ücretin vergi dışı bırakılması" olduğunu söyledi.

Kumlu, Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada siyasal alanda başlayan ve giderek tüm sektörleri etkileyen ekonomik krizin Türkiye'ye de yansımaya başladığını savundu.

Türk-İş'in "Krize Karşı Emek Masası"na gelen bilgilere dikkati çeken Kumlu, kriz nedeniyle 5 bin 817, doğal gaz ve elektrik zamlarının etkisiyle de 18 bin 281 olmak üzere son bir yılda toplam 24 bin 98 işçinin işini kaybettiğini bildirdi.

Kumlu, krizden en çok etkilenen iş kollarından birinin tekstil olduğunu ifade ederek, dünya pazarlarının Çin istilasından yavaş yavaş kurtulmaya başladığı bir dönemde patlak veren küresel krizin, zaten bıçak sırtında duran tekstil sektörüne büyük bir darbe indirdiğini söyledi.

İşsizlik artıyor

TEKSİF tarafından derlenen bilgilere göre, kayıt dışı dahil en az 200 bin tekstil ve konfeksiyon işçisinin işini kaybettiğini kaydeden Kumlu, kapanan fabrika ve atölye sayısının ise ilk tespitlere göre bin 500 civarında olduğunu açıkladı.

Kumlu, dünyada yaşanan krizin temel nedenini "sosyal devlet politikalarından uzaklaşılmasının bedeli" olarak gördüklerini belirterek, faturayı yoksul halka daha da yükleyerek krizin aşılamayacağını söyledi. Bunun yapılması halinde krizden çıkabilmenin tümüyle hayal olacağını ifade eden Kumlu, krizin aşılabilmesi için asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayabilecek şekilde tüm ülke için tek rakam olarak belirlenmeli ve her şeyden önce vergi dışı bırakılmalıdır dedi.

Krize karşı önlemler

Kumlu, Türk-İş'in krize karşı alınabilecek diğer önerilerini şöyle sıraladı:

"Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır. Kayıt içinde dönen bir ekonomi, krizin aşılabilmesinde önemli bir yer tutacaktır. Kriz, işten işçi çıkarmak, kemer sıkmakla aşılamaz, aksine derinleşir. Krizden çıkış insanlara harcayabilecekleri kadar gelir sağlamaktan geçmektedir.

İşsizlik sigortasının amacı dışında kullanılması bir yana, bu fondan yararlandırılma süresi ve miktarı artırılmalıdır.

Özelleştirme uygulamaları derhal durdurulmalıdır.

Özel sektörü desteklerken, istihdamı genişletecek projelere öncelik vermelidir. Kamu kurum kuruluşlarının personel ihtiyacını bekletmeden gidermeli, emekli olanlar yerine derhal yeni personel istihdam edilmelidir.

İşverenler, esnaf ve sanatkarlar kredi faizlerinin düşürülmesini, borçlarının ve faizlerin yeniden yapılandırılmasını istemektedir. Bu talep karşılanmalıdır. Ama bu kesimleri harcamaları ile besleyen çalışanların tüketici kredileri ve borçları için onları rahatlatacak düzenlemeler de yapılmalıdır.

Şu ana kadar çalışan işçilerin dışında ek istihdam yaratan işletmelerin sigorta primlerinin en az bir yıl için kamu tarafından üstlenilmesi halinde işsizlik sorununa karşı önemli bir adım atılmış olacaktır.

Doğal gaz zammı geri alınmalı elektrik ve doğal gaza yeni zam yapılmamalıdır."

Devletin vatandaşına sahip çıkması ve sosyal devlet anlayışının yeni koşullar dikkate alınarak yeniden oluşturulmasıyla güven duygusunun yayılacağını ve krizin yıkıcı etkisinin yaşanmayacağını belirten Kumlu, "Bu krizin panzehiri sosyal devletin yeniden inşasıdır ve bunun ilk adımlarından birini de asgari ücretin vergi dışı bırakılması oluşturmalıdır" dedi.

Kumlu, bir soru üzerine, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde gelecek yıl krizin n derinleşerek artacağını söyledi.

TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat da bugüne kadar krizlerin faturasının hiç bir sorumluluğu olmadığı halde çalışanlara ve dar gelirlilere çıkarıldığını, alınan ekonomik tedbirlerin en çok dar gelirlileri ezdiğini, bunun yanında bazı fırsatçılara gün doğduğunu söyledi.

Irgat, krizin aşılması için ivedilikle çözüme dönük adımlar atılması gerektiğini kaydetti.