"Avrasya, hayati önem taşıyan bir bölge haline geldi"

Yalçındağ, UBCCE'nin gelişmekte olan dünya coğrafyasında zaman içinde bölgedeki iş çevrelerinin sesi haline geldiğini dile getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞANLIURFA - Karadeniz ve Hazar Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonları Uluslararası Birliği (UBCCE) ve Türk sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Avrasya Bölgesi'nin git gide gelişmekte olan ve hayati önem taşıyan bir bölge haline geldiğini belirtti.

Yalçındağ, UBCCE, Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonunun (DOGÜNSİFED) desteğiyle Dedeman Otel'de yapılan "UBCCE II. İş Forumu"nda bir konuşma yaptı.

"Benim için geleceği son derece büyük şeyler vadeden (GAP Bölgesi) bölgede bulunmak memnuniyet verici" diyen Yalçındağ, forumda yalnızca TÜSİAD'ı değil aynı zamanda UBCCE'yi de temsil ettiğini ifade etti.

UBCCE'nin gelişmekte olan dünya coğrafyasında zaman içinde bölgedeki iş çevrelerinin sesi haline geldiğini dile getiren Yalçındağ, "Avrasya Bölgesi git gide gelişmekte olan ve hayati önem taşıyan bir bölge haline gelmiştir. Küresel dengeler ve bu dengeler düşünüldüğünde Avrasya Bölgesindeki ekonomik ve siyasi coğrafya da değişmektedir. Bölge ülkeleri doğu ile batı arasında stratejik olarak büyük önem taşımakta ve kavşak görevi görmektedir" dedi.

"Doğu ile batı arasında ayrıcalıklı bir konuma sahibiz"

Avrasya Bölgesinin özellikle enerji transportasyonu, ulaşım, üretim, imalat, ticaret ve hizmet sektörlerinde çok yüksek büyüme potansiyeli taşıdığını vurgulayan Arzuhan Doğan Yalçındağ, Karadeniz ve Hazar bölgelerinin birbirini son derece tamamlayan ekonomilere sahip olsa bile yine de kendi aralarındaki ekonomik ilişkileri üst düzeylere taşıyamadığını kaydetti.

"Bizler ekonomik geleceklerimize bakarak sınırlarımızın ötesini çok da fazla göremiyoruz" diyen Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Ticaret ve yatırım faaliyetleri bu bölge içindeki ülkeler arasında bakıldığında yalnızca toplamdaki alışverişimizin çok küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu bağlamda güçlü bir şekilde şuna inanıyorum ki bölgedeki ülkelerin bir araya gelip oluşturduğu bu grup, bir şekilde değişmekte olan bu küresel denklemde kendilerini ifade edebilmelidir. Çünkü doğu ile batı arasında ayrıcalıklı bir konuma sahibiz. Bu nedenle UBCCE gibi bir platform, özel iş sektörleri ve işveren örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu birlikler gerçekten çok pozitif, olumlu ve kayda değer gelişmelerin yaşanmasına katkıda bulunmaktadır.

Hem ticaretin hem yatırımların geliştirilmesi bu sayede barış ve istikrar ortamının oluşturulması açısından iş dünyası yapacağı çalışmalarla bölgemizin dönüşmesine katkıda bulunacaktır. Bir yandan da küresel ekonomiye, entegrasyona katkıyı daha da arttıracaktır. Geçtiğimiz yüz yılın bize göstermiş olduğu şey, iş dünyasının sosyal dönüşümün en önemli dinamosunu oluşturduğudur."

UBCCE'nin geçen yıl Brüksel'e üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve ziyaret sırasında enerji, çevre, AB ve komşuluk politikalarının komisyon üyeleriyle birlikte ele alındığını hatırlatan Yalçındağ, bir yandan da Busınesseurope yetkilileriyle temas kurulduğunu ifade etti. Yalçındağ, geçen yılki ziyaretin UBCCE'nin Avrupa'daki görünürlüğünü arttırması adına önemli olduğuna değindi.

"GAP 30 milyar dolardan fazla bir değere sahip"

UBCCE II. İş Forumu sayesinde GAP Bölgesinde yürütülen iş ve yatırım fırsatlarının daha da ön plana çıkacağına aktaran Yalçındağ, "Bu proje bölgesel kalkınma planı olarak 4. büyük plan şeklinde karşımıza çıkmakta ve 30 milyar dolardan fazla bir değere sahiptir" dedi.

Konuşmasında yabancı konuklara seslenen Yalçındağ, "Dünyanın 1930'lı yıllardan bu yana tarihinde görmüş olduğu en çalkantılı ekonomik dönemden geçtiği bugünlerde burada olmanız hem Türkiye hem de bu iddialı projeye olan kuvvetli inancınızı teyit eder" diye konuştu. GAP Bölgesinde özellikle hidrolik enerji, tarımsal alt yapı, sulama, ormancılık, eğitim, turizm ve sağlık alanlarının kilit sektörler olarak öne çıktığını ifade eden Yalçındağ, birçok avantajından dolayı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde fırsatların bulunduğuna inandığını dile getirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, forumda yaptığı konuşmada Şanlıurfa'da uluslararası ölçekte, özellikle Güneydoğu'da yatırım fırsatlarının değerlendirildiği toplantıyı önemsediğini söyledi.

"Şanlıurfa'nın bir özelliği de Türkiye Cumhuriyeti'nin en prestijli küresel ve bölgesel öneme sahip 'GAP Eylem Planı'nı oluşturma işine başladığımız şehir olmasıdır" diyen Ekren, geçen yıl GAP'ın 2012 yılına kadar tamamlanması için alınması gereken inisiyatifleri belirlemek, bölgedeki yerel aktörler, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının projeye bakışını yerinde dinlemek ve değerlendirmek üzere ilk toplantıyı Şanlıurfa'da yaptıklarını anımsattı.

"Toplantının özel bir önemi var"

Bakan Ekren, aradan geçen 1 yılda özel sektörün katkı sağladığı süreçlerde işlerin daha hızlı ve etkin şekilde sonuçlandığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Geçen yılki toplantıda "GAP Eylem Planı"nın ana hatlarını belirlediklerini ama bugün ki toplantıda özel sektörün de katkısıyla bu işi küresel bir iş adamları platformu haline dönüştürülmesinden mutlu olduğunu ifade eden Ekren, şöyle devam etti:

"GAP'la ilgili toplantının özel bir başka önemi daha var. Bütün dünyanın değişik alanlarda küresel krizlerle uğraştığı ortamda, bizlerin, uluslararası iş adamlarıyla kendi imkan ve kaynaklarımıza odaklanarak, bunları nasıl değerlendireceğimizin toplantısını yapmak, hem birbirimize güven bakımından hem de girişim duygularını güçlendirme bakımından özel önem taşımaktadır. Bu toplantının açılım sağlaması gereken en kritik alanı güven ve girişim duygularının her ortamda bulunması gerektiğinin vurgulanmasıdır."