"Balkanların dış ticaretinin 600 milyar $'ı aşması uygun zemin sağlıyor"

Devlet Bakan Ekren, 1. Balkan Ekonomi Zirvesinin açılışında konuşma yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye ile birlikte 130 milyon nüfus ve 1,3 trilyon dolarlık ekonomiye sahip Balkan coğrafyasının toplam dış ticaretinin 600 milyar doları aşmış olmasının en azından başlangıç noktası olarak son derece uygun bir zemin sağladığını söyledi.

Ekren, 1. Balkan Ekonomi Zirvesinin açılışında, küresel finansal krize karşı önlemlerin uygulamaya konulduğu bu dönemde ekonomik politikaların bölgeye yansımaları ve bu doğrultuda alınan kararların zirvenin ana eksenini oluşturacağını düşündüğünü ifade etti. G-20 toplantılarının sonuç bildirisinde vurgulandığı gibi küresel finansal krizi yönetmenin küresel bir işbirliğini gerektirdiğine işaret eden Ekren, "Ama üzerinde durulan önemli bir başka konu da küresel işbirliği kadar bölgesel işbirliklerinin de önemli olduğunu ihmal etmemek gerekir" dedi.

Ekren, bölgesel işbirliklerinin küresel sistemle koordineli olarak yürütüldüğü sürece hem bölgesel olanakların artacağını hem de küresel sisteme ciddi bir katkı sağlayacak ortamın birlikte şekillendirileceğini söyledi.

"Balkanlarda yeni yatırım ortamı oluşturmak" temalı zirvenin önemine değinen Ekren, olanak ve kaynakların ne kadar önemli olduğunun değerlendirileceğini ve bu bölgeyi dünyanın önemli çekim merkezlerinden biri haline getirecek fırsat ve güce sahip bulunulduğunun görüleceğini dile getirdi. Ekren, "Türkiye'nin ve Balkan ülkelerinin karşılıklı avantajlarını birlikte değerlendirdiğimizde bu toplantıda elde edeceğimiz sonuçlar, hem küresel hem bölgesel hem de ülkelerimize önemli açılım sağlayacaktır" dedi.

Turist sayısında 7 yılda 2 kat artış

Balkan ülkeleri ile ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmeye özel önem verdiklerini vurgulayan Ekren, "Hükümet olarak İstanbul'u bölgesel ve küresel finans merkezi yapmaya kararlıyız. İstanbul'un finans merkezi olmasıyla Balkan ülkelerini ekonomik kalkınmanın en önemli kaynağı olan finansmana erişimi de daha kolay olacaktır" dedi.

Konuşmasında Balkan ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısına da değinen Ekren, bu sayının 2000 yılında 1,4 milyon iken, 2007 yılında 2,8 milyona çıktığını belirterek, artan turizm hareketiyle halkların birbirini daha iyi tanıyacağını söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Balkan Odalar Birliği (ABC) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Başkanı Murat Yalçıntaş, "ABC ve ASCAME İşbirliği Anlaşması" imzaladı.