"Bu sendikalaşma oranı ile demokrasi olmaz"
Beko, ''Avrupa'nın birçok ülkesinde yüzde 70-80, İsveç'te ise yüzde 65 sendikalaşma oranı varken, Türkiye'de ne yazık ki bu oran yüzde 5'tir. Bu oranla Türkiye demokratik bir ülke olamaz" dedi.
KOCAELİ - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bir fabrika tarafından iş akitleri feshedilen dört işçiye destek vermek için yapılan eyleme katıldı.
"Avrupa'nın birçok ülkesinde yüzde 70-80, İsveç'te ise yüzde 65 sendikalaşma oranı varken, Türkiye'de ne yazık ki bu oran yüzde 5'tir" diyen Beko, bu oranla Türkiye'nin demokratik bir ülke olamayacağını savunarak, "Bu oranla, biz Türkiye'de başını yastığa koyan bir milyona yakın insanın aç yattığını biliyoruz ama müdahale edebilmek için maalesef yeterli olamıyoruz" ifadesini kullandı. Beko, şöyle devam etti:
''Bu ülkede, bizim çocuklarımız, burada çalışan işçi arkadaşlarımızın çocukları, yıllarca üniversitelerde okuduktan sonra ataması yapılmayan 300 bine yakın öğretmen adayımızın 50'ye yakını evladı maalesef intihar etti. Bu ülkede işçiler, memurlar ve emekliler, insan olmaktan kaynaklanan genel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için aldıkları kredi borcu 350 milyar liradır. Bizim işçilerimiz, memur kardeşlerimiz ve emeklilerimizin 350 milyar lira borçları var ama yüzde 25'i maalesef üzülerek söylüyorum, icralık."
Beko, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun çıkarıldığını ancak bu sendikal kanunu değiştiremezse, 2018 yılında 5 milyona yakın işçi sendikalı bile olsa, toplu iş sözleşme yapacak sendika bulamayacaklarını ifade etti.
Kartepe'deki fabrikada işten çıkarılan dört işçiye destek vermek için geldiklerini anlatan Beko, "Anayasal hakları olan sendikalılaşma mücadelelerini verdikten sonra, burada bir sosyal cinayet işlenmiş. Bu şekilde işten çıkarılma, bizim geleneğimize göre cinayettir. Bizim bu cinayeti kabul etmemiz, bunu seyretmemiz, 'böyle şeyler de olur' dememiz mümkün değildir. Toplu iş sözleşmesi yapılıncaya, atılan dört işçi arkadaşımız geri alınıncaya kadar buradaki direnişimiz devam edecektir" şeklinde konuştu.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise işverenle defalarca görüşme girişiminde bulunduklarını ancak bu iyi niyetli yaklaşımlarına karşı hep olumsuz davranışlar içinde olduklarını vurgulayarak, "Bugüne kadar 'nasıl uzatırız, nasıl sendikayı nasıl bir müddet daha engellerizin' hesabı içerisinde oldular'' dedi.
Daha sonra fabrika çalışanları, işten çıkarılan arkadaşları için eylem yaptı, çeşitli sloganlar atarak, davul zurna eşliğinde halay çekti.