"Devletin düzenleyici modeli, görüş birliğine varılacak bir model olacaktır"

TMSF Başkanı Ertürk, "Küresel Finansal Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" adlı konferansta konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MALATYA - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, devletin düzenleyici olduğu, kuralları koyup sonra bunlara uymayı ciddi bir şekilde gözetlediği bir ekonomik modelin, herkesin üzerinde görüş birliğine vardığı bir model olacağını söyledi.

Ahmet Ertürk, İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen "Küresel Finansal Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konferansında yaptığı konuşmada, mevcut küresel mali krizin küresel kapitalizmin bir krizi olduğuna işaret etti. Ertürk, şunları söyledi:

"Krizle ilgili bir sistem sorgulaması yapmak şart. Krizi doğuran sebeplerin serbest piyasa mantığı ile ilişkisi nedir? Son 40 yılda küreselleşme süreci dünyanın olumlu baktığı bir süreçti. Dünyanın önde gelen ülkelerinin dışında yer alan merkezinin dışında çevre ülkeler bu küreselleşme sürecinden yarar sağladılar. Başta Türkiye Türkiye bunun önemli bir örneği. 40 sene önceki Türkiye'nin refah düzeyi, bizlerin yaşam biçimi ile bugünü karşılaştırdığımızda küreselleşmenin olumlu etkilerini görmemek mümkün değil. Küreselleşme öyle bir süreç ki; olumlu çalıştığı yıllarda bize kazandırdıklarını bu krizle birlikte geri alma riski taşıyor."

İşletmelerin de iyi günlerinde elde ettikleri birikimi bu günlerde dikkatli olmazlarsa kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Ertürk, serbest piyasa düzeninin ekonomiyi tahrip eden tohumları taşıdığını anlatan Ertürk, "Ekonominin optimali yani en ideali piyasanın serbestliğine fazla bel bağlamadan, serbest işleyişin her zaman iyi şeyler üreteceğine fazla bel bağlamadan, kontrollü, daha karma bir düzen, bir model bu krizden sonra elde edilecek sonuç olacaktır" diye konuştu.

Devletin ekonomi içindeki varlığını yeniden kazanmasının olumsuz sonuçları da olacağına dikkati çeken Ertürk, "Geçmişte bunun kötü örneklerini de Türkiye örneğinde yaşadık. O yüzden bu sonuca varırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Muhtemelen üzerinde durulması gereken rol devletin üretici olarak ekonomide olduğu şekilde değildir. Devletin düzenleyici olduğu, kurallarını koyup sonra bu kurallara uymayı ciddi bir şekilde gözetlediği bir ekonomik model sanıyorum ki bundan sonra herkesin üzerinde görüş birliğine varacağı model olacak" dedi.