"Doğal gaza yapılan zam 'keyfi' ve fahiş"

TÜDEF Genel Başkanı Çetin, doğal gaza yapılan zammı yargıya taşıyacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, doğal gaza yapılan zammın "haksız", "keyfi" ve "fahiş" olduğunu belirterek, bunu yargıya taşıyacaklarını bildirdi. 

Çetin, doğal gazda en son yapılan fiyat ayarlamasıyla ilgili Ankara'da Yüksel Caddesinde bir açıklama yaptı. 

AK Parti hükümetinin Nisan ayında niyet mektubu ile IMF'ye enerji planını sunduğunu ve onay aldığını, bu planda elektriğe ve doğal gaza yılda 3 kez otomatik zam yapılacağının taahhüt edildiğini anlatan Çetin, "Yani yapılan zammın asıl gerekçesi artan maliyetler değil, IMF'ye kendi halkını soymak için hükümetin verdiği taahhüttür"'dedi. 

Söz konusu zammın gerekçesinin maliyet artışları olamayacağına işaret eden Çetin, şunları kaydetti: 

"Eğer gerçekten maliyet artışı söz konusu ise iktidar hangi maliyet unsurlarının arttığını ve artış oranının açıklamalıdır. Dolar kuru düşerken, işçilik maliyetleri artmazken, doğal gaz alış fiyatları artmazken, doğal gaz fiyatı niye artar biri bunun hesabını vermelidir. BOTAŞ alış maliyetlerini ve kar oranını açıklamalıdır. Bu maliyetler açıklandığında BOTAŞ'ın artış gerekçesinin sahte olduğu ortaya çıkacaktır." 

 

"Kamu yararı gözetilmemeli"

4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun ilgili maddesinde doğal gazın kaliteli, sürekli, ucuz rekabete dayalı esaslar çerçevesinde tüketicinin kullanımına sunulması gerektiğinin belirtildiğini hatırlatan Çetin, oysa BOTAŞ'ın ucuz kullanım sağlamadığını, tekel konumunu kötüye kullanarak, IMF emri ile doğal gaza enflasyonun 3 katı zam yaptığını iddia etti. 

Doğal gazın kamusal bir hizmet olduğunu  belirten Çetin, kamusal hizmet veren kuruluşların çalışmalarında öncelikli amacın kar olmaması, kamu yararının gözetilmesi gerektiğini vurguladı. 

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olarak, tüketicinin ekonomik yararları ihlal edilerek kamusal hizmetin ayıplı hale getirildiğini ileri süren Çetin, "Yapılan fiyat artışı fahiştir, soygunculuktur, doğal gaz zammı IMF emri ile yurttaşın soyulmasıdır" dedi. 

 

"Kamuoyunun dikkati başka alanlardayken zam yapılıyor"

Yapılan zamların son olmadığını ifade eden Çetin, "Zamları ülkemizde kamu oyunun dikkatinin başka alanlarda odaklandığı günlerde ilan edenler, milli maçlardaki galibiyetin ertesi günü zam ilanı yapanlar, bu kez yine amaçlarını örtmek için doğal gazın en az kullanıldığı ve insanların tatilde olduğu zamanı seçmişlerdir" diye konuştu. 

Çetin, TÜDEF olarak söz konusu "haksız, keyfi, fahiş" zammı yargıya taşıyacaklarını bildirdi. 

İnsanların karşı durmadığı sürece zamların devam edeceğini belirten Çetin, tüketicilere "seyirci olmama, sorunlara sahip çıkma" çağrısında bulundu.