"Doğalgaz, benzinin alternatifi olacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) önümüzdeki beş yılda enerji üretiminde doğalgaz artışının yavaşlayacağını, ancak ulaşımda bir enerji kaynağı olarak öneminin artacağını öngördü. IEA raporunda, bununla birlikte doğalgazın "Altın Çağı"nın tüm hızıyla sürdüğü, bunda doğalgazın önemli bir ulaştırma yakıtı olarak ortaya çıkışının da rol oynadığı kaydedildi.      

IEA'nın Orta Vadede Doğalgaz Piyasası Raporu'na göre bugün ve 2018 yılları arasında doğalgazın global enerjideki payı yıllık bazda yüzde 2.4 artmaya devam edecek. IEA'nın geçen yılki tahminine göre yıllık bazda öngörülen artış yüzde 2.7'ydi. Bu yılki raporda tahminlerin aşağı çekilmesinin, Avrupa'da talebin gerilemesine ilave olarak Ortadoğu ve Afrika'da üretim artışındaki zorluklardan kaynaklandığı belirtiliyor. Aynı zamanda rapor, doğalgazın önemli bir ulaştırma yakıtı olarak ortaya çıkmakta olduğuna işaret etti. Doğalgazın elektrikli taşıtlar ve biyoyakıtlar birlikte petrol talep artışını yavaşlatmakta daha büyük rol oynayacağı belirtildi. Raporda, ABD ve Çin'de kaya gazı rezervlerinin bol olmasına dikkat çekildi.        

IEA Başkanı Maria van der Hoeven Rusya'nın St. Petersburg kentinde raporu sunumunda, "Doğalgaz enerji üretiminde halen büyük bir yakıt türü. Fakat önümüzdeki beş yılda doğalgazın bol kaya gazı rezervleri ve hava kirliliğinden ötürü önemli bir ulaştırma yakıtı olarak ortaya çıkışına da tanık olacağız. Altyapı engelleri bir kez kaldırıldığında elektrifikasyonun mümkün olmadığı yerlerde ağır yük taşımacılığında doğalgazın temiz enerji kullanımı olanaklı hale gelecek" dedi.